Süreç ıyileştirme amaçlı tedarikçi seçim problemi
Supplier selection problem oriented process improvement
- Tez No: 274986
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BANU SOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok Kriterli Karar Verme, Tedarikçi Seçim Problemi, PrometheeII, PrometheeII+Tch, Multi Criteria Decision Making Supplier Selection Problem, PrometheeII, PrometheeII + TCH, Data Envelopment Analysis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Büyük ölçekli işletmelerin alternatif yatırım stratejilerinden bir tanesi de tedarikçi süreçlerinin iyileştirilmesidir. Bu çalışmada, farklı değerlendirme kriterlerine göre öncelikli yatırım yapılacak tedarikçilerin seçim problemi ele alınmıştır. Kriter ağırlıklarını bulmak için Analitik Ağ Süreci (ANP) yöntemi kullanılmıştır. Karar verme sürecinde birden fazla karar verici mevcuttur. ANP yönteminde, genelde, ikili karşılaştırma matrisleri her karar verici tarafından sadece bir kere oluşturulmaktadır ve sonuçta matrisin tutarlılığı analiz edilmektedir. Ancak bu çalışmada, karar vericilerin farklı zamanlarda aynı karşılaştırmaları yapmaları talep edilerek, görüşlerinin kendi içinde tutarlı olup olmadığı Gage R&R ve ANOVA yöntemleri ile test edilmiştir. ANP sonucunda elde edilen kriter ağırlıkları PrometheeII ve PrometheeII+Tch yöntemlerinde kullanılarak tedarikçi puanları belirlenmiştir. Ancak çalışmayı yaptığımız şirketin yatırım yapacağı göz önüne alındığında, şirketin tedarikçilerden alım yaptığı malzemelerin/yarı mamullerin tutarları (ciro) da önem arz etmektedir. Bu analizler yapılırken ciro kriterinin çok baskın bir kriter olduğu düşünülerek başlangıç analizlerinde değerlendirilmemiştir. Ciro kriteri ve elde edilen diğer puanlar veri zarflama analizinde kullanılarak en iyi tedarikçi(ler) belirlenmiştir. Seçilen en iyi tedarikçi, süreç iyileştirme programına en hızlı adapte olabilecek tedarikçidir. Yapılacak yatırım ile tedarikçi süreçlerinin kontrol altına alınması ve bu süreçlerin iyileştirilmesi sağlanabilecektir. Uygulama aşamasında, mobilya sektöründe faaliyet gösteren bir işletmenin beş farklı ürün grubundaki tedarikçiler, önerilen yöntem ile dokuz kriterde değerlendirilmiş, sonuçlar analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the alternative investment strategies of Large-sized Enterprises is to improve the supplier?s processes. In this study, the selection problem of suppliers, which will have the priority for investment, with respect to different evaluation criteria will be discussed. Analytical Network Process (ANP) method is used to find the weighted average of the criteria. In the decision making process, there are more than one decision makers. Generally, in ANP method, pair-wise comparison matrices are arranged by all decision makers just for once and the consistency of the matrix is analyzed. However, in this study, decision makers are requested to do the same comparison in different times and the consistency of their opinions are tested by Gage R&R and ANOVA methods. The scope of suppliers are determined by using the criteria weights obtained from ANP in the PrometheeII and PrometheeII+Tch methods However, considering the investing company with which we work will invest accordingly, the total amount of turnover of suppliers from company is also important. Since we consider that the turnover criteria is a dominant ara, we didn?t evaluate it initially. The best supplier(s) is determined by using the turnover criteria together with other criteria in the data envelopment analysis. The best supplier to be chosen is the one which can be adapted to the process improvement program fastest. With the investments, supplier processes will be taken under control and improvement of processes will be possible. In the implementation stage, the suppliers of five different product groups of an enterprise which operates in furniture industry, were evaluated accordşng to nine criteria with the suggested method and results were analyzed.