Fotogrametride küresel yüzeyli objelerin resim çekim ve değerlendirme teknikleri üzerine deneysel bir uygulama
An experimental application techniques for spherical surfaced-objects to image capture and evaluation in photogrammetry
- Tez No: 275157
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TANER ÜSTÜNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Jeodezi ve Fotogrametri, Science and Technology, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Küresel yüzeyli obje, Topcon Image Master, Resim çekimi, Fotogrametrik değerlendirme, Uçurtma, Spherical Surfaced-Object, Topcon Image Master, Image Capture, Photogrammetric Evaluation, Kite
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Yersel Fotogrametri uygulamalarında nesne koordinat sistemi ve resim koordinat sistemi arasındaki bağ farklı değerlendirme yöntemleri ile kurulabilmektedir. Bu yöntemler çalışılacak nesnenin büyüklüğüne, konumuna, nesnedeki derinlik farklarına, kullanılacak yazılım ve donanıma, beklenen doğruluk ve sonuç ürüne göre tercih edilmektedir. Bu çalışmada küresel yüzeyli nesne olarak kubbe seçilmiş ve Selçuk Üniversitesi Kampus Camisi çalışılmıştır. Fotogrametrik değerlendirmede kullanılacak resimler 2,25m boyunda, 4 m2 alana sahip bir uçurtma, Pentax Optio A30 kamera ile çekilmiştir. Çalışma alanının ölçüleri, kubbelerin dayandığı yüzey alanı 1502,14m2, eni 39.31m, boyu 42.40m dir. Nesne yüksekliği 31m dir. Fotogrametrik değerlendirme Topcon Image Master programı ile yapılmıştır. Bu yöntemle elde edilen çizimlerin mimari röleve için uygun olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In close range photogrammetry applications, the link between the object coordinate system and image coordinate system can be established through different evaluation methods. These methods are preferred according to the size and the location of the studied object, depth differences in the object, software and hardware to be used, the expected accuracy and the outcome. In this study, as a spherical surfaced-object, domes is chosen and Mosque has been studied. Images to be utilized in photogrammetric evaluation were taken with a Pentax Optio A30 camera and a 2.25 m long kite with 4 fields. The measures of the study area, surface field that the domes are located are 1502,14m2, width 39.31m, height 42.40m. Photogrammetric evaluation was performed with the Topcon Image Master program. The drawings obtained through this method were seen appropriate for architectural relievo.