Arkeolojik kazılardan elde edilen organik kalıntıların moleküler yöntemlerle tanımlanması
Determination of fossil remains obtain from archeologic excavation region by molecular methods
  1. Tez No: 275172
  2. Yazar: EVRİM TEKELİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASİBE CİNGİLLİ VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeometri, Archaeometry
  6. Anahtar Kelimeler: Cb7u, Amelogenin, Humfes, PZR, RTPZR, Cb7u, Amelogenin, Humfes, PCR, RTPZR
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Genetik teknolojideki baş döndürücü gelişmeler sadece geçmişe değil geleceğe de ışık tutmaktadır. Geçmişin milattan önce 750'lere dayanması özellikle geçmişte yaşayan insanlarla bugünkü canlıların orjini hakkında bilgi vererek filogenetik ilişki kurulması amacıyla tarihe ve bilime önemli bir yarar sağlamaktadır.Bu çalışmanın ilk aşamasında Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji bölümündeki öğretim üyeleri tarafından Muğla İli'nin Yatağan ilçesinin Börükçü Mevkii sınırları içerisinde gerçekleştirilen Lagina kazısında çeşitli dönemlere ait 100 organik kalıntı (kol, bacak, diş ve diğer ekstremite) temin edilmiştir. Kazıdan çıkarılan kemiklerin birbiriyle karışmaması için ait oldukları dönemlere ve mezar tiplerine göre kodlama yapılarak her bir kemik buluntusu tasnif edilmiştir.Çalışmanın ikinci aşamasında ise kemikler moleküler çalışmalarının yapılması için Fen Fakültesi Arkeometri ve Biyoteknoloji Araştırma Laboratuvarına getirilerek öncelikli olarak her bir biyolojik materyalin dekontaminsayon işlemlerinden sonra farklı metodlar uygulanarak fosil DNA (aDNA, ancient DNA) izolasyonları sağlanarak metod optimizasyonu yapılmıştır. Daha sonra her bir örneğin (0.3 gr., yaklaşık 0.5cm2) tür tayini( insan / hayvan) cinsiyet tayini( erkek/dişi), izole edilen DNA miktar tayini açısından değerlendirilmesi için her bir gene özgün primerler ile PZR ve RT-PZR amplifikasyonları sağlanmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda elimizdeki organik buluntuların insana ait olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The dizzying developments in genetic technology in the past not only provides insight into the future as well. Based on 750 before Christ in the past especially with people living in the past by providing information about the origins of modern living in order to establish phylogenetic relationship to history and science is an important benefit. This study's first phase, Selcuk University Faculty of Archaeology section teaching by members of Muğla Province in the Yatağan district Börükçü location within the boundaries carried Lagina excavations various periods 100 organic remains (arms, legs, teeth and other extremities) have been provided. Removed from the excavation of the bones to which they belong with each other to prevent mixing periods and burial will be made according to the coding of each bone finds have been classified. In the second phase of the study for doing of molecular studies, bones brought to the Faculty of Science Archaeometry and Biotechnology Research Laboratory and the priority of each biological material decontamination processes are completed. Fossil DNA by applying different methods (aDNA, ancient DNA) are optimized method for providing isolation. Then each example (0.3 gr., approximately 0.5 cm2) was assessed by species determination (human / animal) and sex determination (male / female), detection of isolated DNA quantification tested for each gene specific primers using PCR and RT-PCR amplifications. As a result of studies was found to belong to the people of organic finds in our hands.