Manyas Kuş Gölü'nün balık faunası ve türlerin bazı biyolojik özellikleri
The fish fauna of Manyas Bird Lake and certain biological features of the species
- Tez No: 275265
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK TÜRKER ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Su Ürünleri, Biology, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Tatlısu balıkları, Manyas Kuş Gölü, morfoloji, biyolojik özellikler, Freshwater fish, Manyas Bird Lake, morphology, biology
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışmada Manyas Kuş Gölü' nün balık faunası ve türlerin bazı biyolojik özellikleri incelenmiştir. Göl ortamının bazı fiziko-kimyasal parametre değerlerinin istasyonlar arası benzerlik ilişkisi değerlendirilmiştir. 2009 ? 2010 yılları arasında aylık olarak yapılan örneklemeler sonucunda Manyas Kuş Gölü balık faunasına ait 2138 adet birey incelenmiş, 4 familyaya ait 12 tür elde edilmiştir: Esox lucius (Linnaeus, 1758), Cyprinus carpio (Linnaeus, 1758), Carassius carassius (Linnaeus, 1758), Carassius gibelio (Bloch, 1782), Alburnus alburnus (Linnaeus, 1758), Scardinius erythrophthalmus (Linnaeus, 1758), Leuciscus cephalus (Linnaeus, 1758), Blicca bjoerkna (Linnaeus, 1758), Rutilus rutilus (Linnaeus, 1758), Chalcarburnus chalcoides (Güldenstaedti, 1772), Silurus glanis (Linnaeus, 1758), Neogobius fluviatilis (Pallas,1811). Yapılan bu çalışmada Manyas Kuş Gölü balık faunası için Blicca bjoerkna (Linnaeus, 1758)' nın en yoğun grubu oluşturduğu, Leuciscus cephalus (Linnaeus, 1758)' un ise en az olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the fish fauna of Manyas Bird Lake and certain biological features of the species there have been examined. Some physico-chemical parametric values of the lake's environment have also been assessed. As a result of sampling acivities carried out monthly between 2009 and 2010; 2138 individuals belonging to Manyas Bird Lake fauna have been examined, and 12 species belonging to 4 families have been identificated Esox lucius (Linnaeus, 1758), Cyprinus carpio (Linnaeus, 1758), Carassius carassius (Linnaeus, 1758), Carassius gibelio (Bloch, 1782), Alburnus alburnus (Linnaeus, 1758), Scardinius erythrophthalmus (Linnaeus, 1758), Leuciscus cephalus (Linnaeus, 1758), Blicca bjoerkna (Linnaeus, 1758), Rutilus rutilus (Linnaeus, 1758), Chalcarburnus chalcoides (Güldenstaedti, 1772), Silurus glanis (Linnaeus, 1758), Neogobius fluviatilis (Pallas,1811). In this research, it has been identificated that Blicca bjoerkna (Linnaeus, 1758) is the most populous group, whereas Leuciscus cephalus (Linnaeus, 1758) is the least populous one.