Rüzgar ve güneş enerjisi ile bir pompanın ihtiyacı olan elektrik enerjisinin sağlanması
Wind and solar energy with the pump's electrical energy needs with ensuring
  1. Tez No: 275364
  2. Yazar: TAYFUR MURAT CAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. N. ADİL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Energy, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji, rüzgâr türbini, fotovoltaik pil, elektrik üretimi
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada Hatay'ın İskenderun bölgesi için güneş ve rüzgâr enerjilerini elektrik enerjisine dönüştürebilen bir hibrit sistem tasarlanmıştır. Tasarlanan sistemde, güneş ve rüzgârdan elde edilen enerji akü gruplarında depo edilmekte ve istenildiğinde pompaya aktarılmaktadır. Akülerin dolu olduğu zamanlarda üretilen enerji direkt yüke aktarılmaktadır. Akünün boş sistemin, çalışmadığı anlarda sistem enerjisini jeneratörden sağlanmaktadır.Tezin birinci kısmında enerjinin genel tanımı incelenmiştir. İkinci kısımda tükenebilirliğine ve tükenemezliğine göre enerjinin genel kavramları üzerinde durulmuştur. Üçüncü kısımda Türkiye'deki ve dünyadaki enerji ihtiyacı açıklanmıştır. Dördüncü kısımda güneş enerjisinin tanımı, gelişimi, fotovoltaik pillerin yapısı, kullanımı, çalışması, matematiksel modeli ve elektrik üretimi belirtilmiştir. Beşinci kısımda rüzgar enerjisinin tanımı, kullanımı, elektrik üretimi rüzgar türbinlerinin üzerinde durulmuştur. Altıncı kısımda problemin tanımı ve formülleri derlenerek gerekli ekipmanlar sunulmuştur. Son kısımda genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a hybrid energy system converting solar and wind energies to electrical energy has been designed. In this designed system, the energy obtained from solar and wind is stored in the battery groups, and can be transferred to pump. In case of the batteries are fully charged, the produced energy is transferred to the loads. When batteries are empty and sytem doesn?t work stystem to furnish its energy from generator.The First chapter provides general definition of energy. Second chapter includes general concepts of energy. The third chapter is about demand of energy in the world and Turkey. The fourth chapter covers definition of solar energy, demand of solar energy, development of solar energy, structure, usage, attempt, arithmetical of fotovoltaik battery and electricity production. The fifth chapter expesses definition, usage of wind energy and electricity production. In the six chapter definition of the problem and its equations obtained and provided integral equipment. An overall evaluation is made in the last chapter.Key Words :Renewable energy, wind turbine, fotovoltaik battery, electricity production