Güneydoğu Anadolu bölgesi Nannospalax ehrenbergi (Nehring 1898) 2n=52 ve 2n=56 kromozomal formlarının morfometrik yönden analizi
The morphometric analysis of 2n=52 and 2n=56 chromosomal forms of Nannospalax ehrenbergi (Nehring 1898) in South Eastern Anatolian region
- Tez No: 275390
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL COŞKUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Rodentia, Spalacidae, Nannospalax ehrenbergi, Geometrikmorfometri, Türkiye, Rodentia, Spalacidae, Nannospalax ehrenbergi, Geometricmorphometrics, Turkey
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, Nannospalax ehrenbergi (Nehring 1898) türünün 2n=52kromozomal formuna ait (Mardin populasyonu) 15 adet kafatası ile 2n=56kromozomal formuna ait (Siirt-Batman populasyonu) 11 kafatasının dorsal kısmıtaksonomik değerlendirme amacıyla geometrik morfometri yöntemi ile analizedilmiştir. Örneklerden elde edilen morfolojik ve morfometrik bulgular literatürbilgileriyle karşılaştırılmıştır.Relative Warp (RW), Principal Component Analyses (PCA) ve CanonicalVariance Analyses (CVA) analizleri sonucuna göre 2n=52 (Mardin) populasyonuile 2n=56 (Siirt-Batman) populasyonlarının birbirinden geometrik morfometrikyönden belirgin bir şekilde ayrıldığı görülmüştür. 2n=56 (Siirt-Batman)populasyonunun dişi ve erkek bireylerinin kafatasının CVA analizine göre eşeyseldimorfizm gösterdiği belirlenmiştir.Örneklere ait baş iskeletleri Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyolojibölümünde korunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, a total 26 skulls of two different chromosomal forms ofNannospalax ehrenbergi (Nehring 1898) 15 samples belong to 2n=52chromosomal forms (Mardin population) and 11 samples belong to 2n=56chromosomal forms (Siirt-Batman population) were analyzed using by geometricmorphometrics to evaluate the taxonomically.According to the results of Relative Warp Analysis (RW), PrincipalComponent Analysis (PCA) and Canonical Variance Analysis (CVA),populations of 2n=52 (Mardin) and 2n=56 (Siirt-Batman) were different fromeach other by geometric morphometrics. According to the CVA, female and malepopulations? skulls of 2n=56 (Siirt-Batman) showed that sexual dimorphism.Skulls of specimens are deposited at the Biology Department, ScienceFaculty, Dicle University, Turkey.