Türk kör köstebek sıçan türlerinde (nannospalax) mitokondrial NADH dehidrogenaz alt birim-1'de DNA polimorfizmi
DNA Polymorphism in Mitochondrial NADH Dehydrogenase Subunit-1 in Turkish Blind Mole Rat Species (Nannospalax)
- Tez No: 812899
- Danışmanlar: PROF. DR. TEOMAN KANKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Genetik, Biotechnology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Nannospalax, Mt-NADH1, filogeni, polimorfizm, Nannospalax, Mt-NADH1, phylogeny, polymorphism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada Türkiye genelinde Nannospalax cinsi körfarelerin moleküler filogenisi mitokondriyal DNA'nın NADH dehidrojenaz I gen bölgesi kullanılarak çalışılmıştır. 71 farklı lokaliteden toplanmış altı türe ait 129 körfare örneğinin sekans dizilerinin Maksimum likelihood, Neighbour joining ve Network filogenetik analizleri yapılmıştır. Mitokondriyal veriler ile Nannospalax'ın üç süper türünün net olarak ayrıldığını ve Güneydoğu Anadolu'dan N. ehrenbergi populasyonlarını içeren bir soy ile Anadolu'nun diğer bölgeleriyle Trakya'yı kapsayan başka bir soy arasında birincil bir ayrım olduğu belirlenmiştir. İç Anadolu'da yayılış gösteren N. cilicicus popülasyonları N. xanthodon'un diğer populasyonlarından farklı bulunmuştur. Ayrıca Bolu 2n=52 sitotipin populasyonları filogenetik analizlerde bağımsız monofiletik grup oluşturmuş ve diğer mevcut türler arasında yapılan K2P genetik mesafe değerleri 0.08 değerinden büyük bulunmuştur. Bu durum bu sitotipin kriptik tür olabileceğine kanıttır. Bu tez çalışmasının sonuçları daha önce N. xanthodon türünün sinonimi olarak kabul edilen N. nehringi ve N. tuncelicus türlerinin ayrı bağımsız birer türler olması gerektiğini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the molecular phylogeny of Nannospalax mole rats in Turkey was studied using the NADH dehydrogenase I gene region of mitochondrial DNA. Maximum likelihood, Neighbor joining and Network phylogenetic analyzes of the sequence sequences of 129 mole rat samples from six species collected from 71 different localities were performed. Mitochondrial data showed a clear separation of the three superspecies of Nannospalax and a primary distinction between one lineage containing populations of N. ehrenbergi from Southeastern Anatolia and another lineage covering other parts of Anatolia and Thrace. N. cilicicus populations distributed in Central Anatolia were different from other populations of N. xanthodon. In addition, populations of Bolu 2n=52 cytotypes formed an independent monophyletic group in phylogenetic analyzes and K2P genetic distance values between other existing species were found to be greater than 0.08. This is evidence that this cytotype may be a cryptic species. The results of this thesis study argue that N. nehirgi and N. tuncelicus, which were previously considered synonyms of N. xanthodon, should be separate and independent species.