Orta Karadeniz bölgesinde Akdeniz midyesinin (Mytilus galloprovincialis, Lamarck, 1819) farklı derinliklerde büyüme ve yaşama oranlarının belirlenmesi
The determination effects of sea depth on growth and survival of mussel (Mytilus galloprovincialis, Lamarck, 1819) in lantern nets in Black Sea
- Tez No: 275727
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT KARAYÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Midye, büyüme, yaşam oranı, farklı derinlik, Mytilus galloprovincialis, Mussel, growth, survival, different depth, Mytilus galloprovincialis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Mevcut araştırma derinlik farklarının midyeler (Mytilus galloprovincialis, Lamarck, 1819) üzerindeki büyüme ve yaşama oranına etkilerinin araştırılması amacıyla, Ağustos 2008-Ağustos 2009 tarihleri arasında Sinop ili iç liman mevkiinde gerçekleştirilmiştir.Sinop iskelesi ayaklarından toplanan ortalama boyu 42.43±0.28 mm ve ortalama ağırlığı 7.87±0.17 g olan bir yaşındaki midyeler pinterlere konularak, uzun halat sistemi üzerinde 2 m, 10 m ve 20 m'lik derinliklere asılmıştır. Her derinlikteki midyelerin boyca ve ağırlıkça büyüme oranları, et verimi ve yaşam oranları Ağustos 2008 ile Ağustos 2009 arasında araştırılmıştır. Deneme süresince su sıcaklığı, tuzluluk, bulanıklık, toplam partikül madde, partikül organik madde, partikül inorganik madde ve klorofil-a değerleri ölçülmüştür.Bir yıllık deneme sonucunda, 2 m, 10 m ve 20 m'deki midyelerin ortalama boyları ve ağırlıkları sırasıyla; 65.69±0.59 mm, 63.19±0.70 mm, 56.79±0.62 mm ve 26.77±0.83 g, 24.68±0.64 g, 16.78±0.49 g olarak bulunmuştur. Derinliklerine göre ortalama et verimi sırasıyla %21.78±0.84, %21.29±0.65 ve %21.71±1.05 olarak bulunurken en yüksek et verimi Ağustos 2008'de 20 metrede %27.43 olarak, en düşük Aralık 2008'de 2 metrede %16.40 olarak ölçülmüştür. Çalışma sonunda 2 m, 10 m ve 20 m'deki ortalama boyca oransal büyüme oranları ise sırasıyla %54.97, %48.75, %33.91 olarak, ağırlıkça oransal büyüme oranları ise sırasıyla %241.45, %210.05, %121.55 olarak gerçekleşmiştir.Farklı derinlikteki midyelerin yaşama oranları 2 metrede %58.78, 10 metrede %67.07 ve 20 metrede %77.96 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the effects of different sea depths on the growth and survival of mussels (Mytilus galloprovincialis, Lamarck, 1819) between the dates of August 2008 and August 2009 in inner harbour area in Sinop.One year old mussels, one year old, with a mean length of 42.43±0.28 mm and mean weight of 7.87±0.17 g were collected from pier leg. Mussel were placed in lantern nets were hung on depth of 2 m, 10 m and 20 m on longline system. Mean specific growth rate as length and live wieght, meat yield and survival rate were investigated for all depths between August 2008 and August 2009. Monthly temperature, salinity, tubitidity, total particulate matter, particulate organic matter, particulate inorganic matter and chlorophyll a were also measured during exprimental period.At the end of experiment, mean length and live weigth were determined as 65.69±0.59 mm, 63.19±0.70 mm, 56.79±0.62 mm ve 26.77±0.83 g, 24.68±0.64 g, 16.78±0.49 g respectively. Meat yield was determined as %21.78±0.84, %21.29±0.65 and %21.71±1.05, respectively. Maximum meat yield was found as %27.43 at the depth of 20 m in August 2008 and minimum most yield was %16.40 at the depth of 2 m in November 2008.According to depth of 2 m, 10 m and 20 m, mean specific growth rate and live weigth were found as %54.97, %48.75, %33.91 and %241.45, %210.05, %121.55, respectively. Survival rates were obtained as %58.78, %67.07 and %77.96 in the end of the experiment, respectively.