Lineer asenkron motorların teorisi ve tasarım analizi
Linear induction motor theory and design analaysis
  1. Tez No: 275735
  2. Yazar: CUMA KIRAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF MEMMEDOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Asynchronous, Rotor, Stator, Linear Induction Motor
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmanın amacı ileri ve ileri-geri hareket eden Lineer Asenkron Motorları (LAM) tanımlamaktır. Manyetik devrelerinin ve bobinlerinin açık olması bu motorları diğer motorlardan farklı kılmaktadır. Son zamanlarda hızlı tren sistemlerinde, yürüyen merdivenlerde ve birçok uygulamada bu tip motorların kullanılması kurulum masraflarının azalmasına neden olduğundan, bu motorların tasarımı ve performanslarının incelenmeleri özel önem taşımaktadır.Lineer asenkron motorun tasarımında gereken parametrelerin bulunması için elektromanyetik dalga teorisi kullanılarak çok katlı sistemin eşdeğer devresi oluşturulmuştur. 1000 mm uzunluğunda, 80 mm genişliğinde, 48 bobinden oluşan üç fazlı bir lineer asenkron motor tasarımı yapılmıştır. Yapılan motor üzerinde; döner motorlardaki ''Açık devre'' ve ''Kısa devre'' deneylerine benzer ''Kayıplı'' ve ''Kayıpsız'' durumlar için deneyler yapılmıştır. Deneylerin sonucunda motorun dairesel diyagramı kurulmuş, diyagramdan alınan sonuçlara göre motorun çalışma karakteristikleri çıkarılmıştır. Yapılan motorda primerdeki çift kutupların sayısı değiştirilerek farklı rotor çeşitleri denenmiş, elde edilen sonuçlar tablolar halinde verilmiştir. Tabloların karşılaştırılması sonucunda çok katlı rotor uygulamasında en iyi sonuçlar elde edilmiştir.Anahtar kelimeler; Asenkron , Rotor , Stator , Lineer motor
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to define Linear Asynchronous Motors (LAM) having motion in forward and forward-backward direction. The different between these type of motors and the others is that the magnetic circuits and coils are open in LAM?s. Recently, the investigations of the desigin and performance of these motors have a great importance, since the application of these type of motors in high-speed railway systems, escalators and many other applications lowers the installation costs.The equivalent circuit of multi-layered system was created by using electromagnetic wave theory in order to obtain the needed parameters for the desigin of linear asynchronous motor. A three phase linear asynchronous motor having length of 1000 mm, width of 80 mm and composed of 48 coils was designed. Experiments similar to ??Open circuit?? and ??Short circuit?? experiments of asynchronous motor were caried out for ??lossless?? and ??lossy?? case. The circular diagram of motor was established according to the experiment results and the operation characteristics of the motor were obtained from the diagram. Different rotor types were tested on the manufactured motor by changing double-poles and obtmined results were presented by using tables. After the comparison of tables, it was concluded that the best results were obtained fore multi layered rotor application.