Yüzey ağlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the surface networks
  1. Tez No: 275768
  2. Yazar: PAKİZE KÜREÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK KONAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzey Ağları, Duyarlık, Güvenirlik, Algılayabilirlik, Sağlamlık, Gerinim, Surface Networks, Precision, Reliability, Sensitivity, Robustness, Strain
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Jeoinformasyon Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Yüzey ağları günümüzde, ülke temel ağlarına dayalı olarak tek bir sistemde ve statik GPS ağları yapısında kurulmaktadır. Bu durumun bir sonucu olarak; yüzey ağlarında gerçekleştirilen GPS gözlemleri, ortak bir datumda ve uluslar arası yer merkezli üç boyutlu koordinat sistemlerinde değerlendirilmektedir. Öte yandan, plaka hareketleri ile jeofizik kaynaklı doğal etkiler de jeodezik datum bilgilerinin belli aralıklarla güncellenmesini gerektirmektedir. Bu çalışmada, yüzey ağlarında gerçekleştirilecek datum belirleme işlemlerinde; Ülke Temel GPS ağı ile Ana GPS Ağı noktalarının yeterli olup olmadıkları, Sıklaştırma GPS Ağlarının da datum belirleme işlemine katılmasının ağın kalitesi üzerindeki yararlılıkları ayrı ayrı irdelenmektedir. Bu amaçla, gerçek bir yüzey ağında datum sorunu üzerinde yoğunlaşılmakta, buna bağlı olarak da ağ noktalarındaki konumsal yer değiştirme büyüklüklerinin en küçük değerleri (algılayabilirlik değerleri) araştırılmaktadır. Son adımda ise; eş değerlik testleri sonuçlarına göre, birbirlerine göre ayrık gibi görünen dört farklı ağ bölgesi için gerinim hesapları yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the surface networks, which are based on National Fundamental Network, are established in the unique coordinate system and as statics GPS network. As a result of this situation; observation of GPS is evaluated a common datum and geocentric three-dimensional coordinate system. On the other hand, geodetic datum information should be updated periodically because of plate movements and theirs geophysical natural effects. In this study are analyzed capacities of National Fundamental Network and First Order Network points for datum determination process. Also for this purpose are investigated effects on networks quality criteria of Second Order Networks. One of the aims in the study is focused on the datum problem in a real surface networks, in addition to this, minimum values of geometrical displacement (sensitivities) in networks points are investigated. Finally, strain parameters are calculated for four different sub-network regions according to the result of congruency test for GPS networks.