Seviye belirleme sınavı sorularının fen ve teknoloji programları ile öğretmen ve öğrenci görüşleri doğrultusunda karşılaştırılması
Comparison of the questions in the high school entrance exam in accordance with the science and technology curriculums and teachers-student opinions
- Tez No: 275779
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DOĞAN GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen ve teknoloji programı, ortaöğretime geçiş sistemi, seviye belirleme sınavı, fen ve teknoloji öğretimi, science and technology curriculum, transition system to the secondary education, high school entrance exam (HSEE), science and technology education
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu araştırma, seviye belirleme sınavı sorularının fen ve teknoloji programlarıile öğretmen ve öğrenci görüşleri doğrultusunda karşılaştırılması amacıylayapılmıştır. Araştırmanın evrenini Kocaeli ilinde bulunan ilköğretim okullarındakifen ve teknoloji öğretmenleri ile 2008 SBS'ye katılan ilköğretim öğrencilerioluşturmaktadır. İzmit örneklem alanı olarak seçilmiştir. Araştırmanın örnekleminiİzmit'te tesadüfi yöntem ile belirlenen 25 ilköğretim okulundaki 45 fen ve teknolojiöğretmeni ile 2008-2009 eğitim-öğretim yılında 7. ve 8. sınıfta okuyan toplam 100öğrenci oluşturmaktadır.Tarama modelinin kullanıldığı araştırmada nitel veri toplama ve analiz yöntemikullanılmıştır. Çalışmadaki veriler iki şekilde elde edilmiştir. Öncelikle SBS sorularıfen ve teknoloji programları açısından incelenmiştir. Daha sonra öğretmen veöğrencilerden araştırmacı tarafından hazırlanan görüşme formları kullanılarak nitelveriler toplanmıştır. Görüşme formları iki bölümden oluşmaktadır. Öğretmengörüşme formunun birinci bölümünde 4 kişisel bilgiler sorusu, ikinci bölümde ise 7açık uçlu soru bulunmaktadır. Öğrenci görüşme formu ise 2 kişisel bilgi, 5 açık uçlusorudan oluşmaktadır.SBS sorularının fen ve teknoloji programları ile karşılaştırılmasıyla elde edilenverilerde frekans ve yüzde hesaplamaları kullanılmıştır. Ayrıca, öğretmen ve öğrencigörüşlerinin analizinde nitel veri analiz metodu kullanılmıştır. Nitel verilerinanalizinde ise QSR NVivo 8.0 veri analiz programı kullanılmıştır. Öğretmen veöğrenci görüşlerinden elde edilen veriler için yapılan kodlama işleminin güvenirliğiuzlaşma yüzdeleri hesaplanarak belirlenmiştir.Araştırma sonucunda 2008 SBS 6. ve 7. sınıf sorularının, fen ve teknoloji programıile uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research has the objective of comparing the questions in the highschool entrance exam in accordance with the science and technology curriculums andteacher-student opinions. The universe of the research includes science andtechnology teachers in the primary schools of Kocaeli and the primary schoolstudents who took the high school entrance exam in 2008. İzmit is chosen assampling area. 45 science and technology teachers from 25 primary schools and atotal of 100 students from 7th and 8th grades in 2008-2009 educational period thatwere randomly determined constitute the sample of this research.For the research in which survey model was used, qualitative data gathering andanalysing methods were employed. The data in the research were provided two ways.First HSEE questions were examined in terms of science and technology curriculums.Afterwards, qualitative data were collected from the teachers and thestudents by using interview forms prepared by the researcher. The interview formsconsist of two parts. In the first part of the teacher?s form there are 4 questionsconcerning personal information and 7 open-ended questions in the second part. Andthe first part of the student interview form consists of 2 questions for the personalinformation and 5 open-ended questions in the second part.In the data provided by the comparison of science and technology curriculum andHSEE questions, frequency and percentage were calculated. Moreover qualitativedata analysing method is used in analysing the teachers and students? opinions. QSRNVivo 8.0 data analysis program was used for analysing the qualitative data. Thecoding reliability of the data provided by teacher-student opinions was determined bycalculating the agreement percentages.It is pointed out in the study that 2008 HSEE 6th and 7th grade science andtechnology questions comply with the science and technology curriculum.