Tedarikçi performansının değerlendirilmesinde bütünleşik bir çok kriterli karar verme modeli
An integrated multi criteria decision making model for supplier performance assessment
  1. Tez No: 275789
  2. Yazar: HAMİT PİŞKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÜLŞEN AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarikçi Değerlendirme Sistemi, DEMATEL, TOPSIS, Analitik Ağ Prosesi, Supplier Assessment Process, DEMATEL, TOPSIS, Analytic Network Process
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Son zamanlarda teknolojideki hızlı gelişme ve küreselleşmeye bağlı olarak artan rekabet ortamında firmaların müşteri isteklerine hızla yanıt verebilmeleri için kendi başarılarının yanı sıra, birlikte çalıştıkları tedarikçilerinin de başarılarının yüksek olması kaçınılmaz bir olgu halini almıştır. Nicel ve nitel ölçütleri bir arada içeren çok ölçütlü bir karar verme problemi olan tedarikçi değerlendirme süreci ise, üzerinde çok sayıda çalışma yapılan, önemini günümüzde de devam ettiren kritik bir karar süreci olma özelliğine sahiptir. Bu yüzden firmalar başarılı olmak için etkin bir tedarikçi değerlendirme sistemi kurmalı ve düzenli aralıklarla performans değerlemesi yapıp tedarikçilerine geri bildirimlerde bulunmalıdır.Bu çalışmada, DEMATEL, Analitik Ağ Prosesi ve TOPSIS yöntemleri entegre edilerek tedarikçi performansını ölçecek bir model oluşturulmuş ve Ford Otomotiv San. ve Tic. AŞ'nin 20 tedarikçisinin performansı bu modelle değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Depending on lately rapid development in technology and globalization, for customer satisfaction not only companies? success but also their suppliers? success is vital. This phenomenon has become inevitably in an increasingly competitive environment. Supplier assessment which includes both quantitative and qualitative criteria together is a multi criteria decision making problem that many studies have been made about and continuing its importance at the present day for critical decision making process. Therefore, companies should establish an effective supplier assessment system, monitor their suppliers, evaluate suppliers? performance regularly and feedback them about their performance.In this study, a model was developed by integrating DEMATEL and Analytic Network Process and TOPSIS methods to measure supplier performance. Performance of twenty suppliers of Ford Automotive Industry and Trade Inc. were evaluated by this model.