Hidrotermal/solvotermal sentez koşullarında 2,4,6 tri(2-piridil)-s-triazinin kadmiyumla etkileşmesi sonucu oluşan polimerik bileşiğin sentez ve karekterizasyonu
The synthesis and characterization of the compound occuring as a result of the interaction of 2,4,6 tri(2-pyridyl)-s-triazine with cadmium under hydrothermal/solvothermal synthesis circumtances
  1. Tez No: 275817
  2. Yazar: BARIŞ TELLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kadmiyum Bileşikleri, Koordinasyon Bileşikleri, SolvotermalSentez, Hidrotermal Sentez, 2-pikolinik asit, 2-piridin karboksilik asit, piridin-2-karboksilik asit. Metal Organik Ağ Bileşikleri, Cadmium compound, Coordination Complex, Solvothermal Synthesis, Hydrothermal Synthesis, 2-pikolinic acid, 2- pyridine carboxylic acid, pyridine-2-carboxylic acid, Metal Organic Framework compounds
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada, çok dişli esnek olmayan sert yapılı 2,4,6-Tri(2-piridil)-s-triazin ligandı ilekadmiyumun etkileştirilmesiyle gözenekli yeni metal organik ağ bileşiklerisentezlenmesi hedeflenmiştir. Ancak solvotermal reaksiyon koşullarında 2,4,6-Tri(2-piridil)-s-triazin ligandı parçalanarak 2-pikolinik asite (piridin-2-karboksilik asit)dönüşmüş ve bu ligand kadmiyumla etkileşerek polimerik yapıya sahip yeni bir metalorganik ağ bileşiği, [Cd(C5H4N(COO))2], oluşturmuştur. Bu yeni bileşik tek kristal xışınlarıyapı analizi dahil olmak üzere, bileşiğin fiziksel özelliklerinin tespiti, infraredspektroskopisi (FTIR), elementel analiz (CHNS analizi), termogravimetrik analiz(TGA) ve manyetik suseptibilite ölçümleri yapılarak tamamen karakterize edilmiştir.Çalışmalarımız esnasında hidrotermal/solvotermal sentez yöntemleri kullanılmıştır.2,4,6-Tri(2-piridil)-s-triazin ligandının solvotermal sentez yöntemindeparçalanmasından dolayı kısmi başarı elde edildiği, ancak geri-soğutucu altındakaynatma ve hidrotermal sentez yöntemlerinde başarı elde edilemediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the synthesizing of new porous metal-organic framework compounds wasaimed by interacting cadmium with multi-dentate and rigid 2,4,6-tri(2-pyridyl)-striazinestructured ligand. However, 2,4,6-tri(2-pyridyl)-s-triazine ligand wasdecomposed to 2-pikolinic acid (pyridine-2-carboxylic acid) in solvothermal reaction.As a result of this existing circumstances, 2-pikolinic acid ligand interacted withcadmium to form novel 1-D polymeric metal-organic framework compound[Cd(C5H4N(COO))2].The compound was fully characterized by determining physical properties and infraredspectroscopy (FTIR), elemantal analysis (CHNS analysis), thermogravimetric analysis(TGA) and single crystal structure analysis.Hydrothermal and solvothermal synthetic methods were extensively used during thiswork. It can be said that there is partially success because of the decomposition of 2,4,6-tri(2-pyridyl)-s-triazine ligand in solvothermal synthesis method, however, there is nosuccess in reflux and hydrothermal synthesis methods.