Öğretmenlerin yaşadıkları çevrede bulunan milli parka ilişkin tutumlarının incelenmesi (Isparta, Denizli örneği)
Research of the teachers' attitudes about the national parks in their surrounding (the case of Isparta and Denizli provinces)
- Tez No: 275856
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Milli Park, tutum ölçeği, milli parka yönelik tutum ölçeği, National park, attitude scale, attitude scale for national parks
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı milli parklar çevresinde bulunan okullarda görev yapan öğretmenlerin milli parka yönelik tutumlarını belirlemektir.Araştırma betimsel türde olup, 2008-2009 eğitim ve öğretim yılında Kovada Gölü Milli Parkı, Kızıldağ Milli Parkı ve Honaz Dağı Milli Parkı çevresindeki okullarda görev yapan toplam 167 öğretmen ile yapılmıştır.Araştırmada Milli Parklara yönelik Cronbach Alpha katsayısı 0.83 olan ve 32 maddeden oluşan tutum ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS (Statistical Package for Social Sciences Program, Version 16.0) programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde t-testi ve One-way ANOVA testi uygulanmıştır. Yapılan analizlerden elde edilen sonuçlara göre;?Öğretmenlerin milli parka yönelik olumlu tutumlara sahip olduğu görülmüştür.?Öğretmenlerin milli parka yönelik tutumları cinsiyete göre anlamlı bir fark göstermemektedir.?Öğretmenlerin milli parka yönelik tutumları görev sürelerine göre anlamlı bir fark göstermemektedir.?Öğretmenlerin milli parka yönelik tutumları milli parkı daha önce ziyaret edip etmemelerine göre anlamlı fark göstermektedir.?Öğretmenlerin milli parka yönelik tutumları ile milli parkı ziyaret amaçları arasında anlamlı bir fark yoktur.?Öğretmenlerin milli parka yönelik tutumları ile milli parka ne kadar önem verildiğine ilişkin düşünceleri açısından anlamlı fark yoktur.?Öğretmenlerin milli parka yönelik tutumları ile milli park çevresindeki farklı okulların öğretmenleri arasında anlamlı bir fark yoktur.?Öğretmenlerin milli parka yönelik tutumları ile branşları arasında anlamlı bir fark yoktur.?Öğretmenlerin milli parka yönelik tutumları ile farklı milli parkların yakınındaki okullarda görev yapmaları arasında anlamlı bir fark yoktur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out the attitudes of teachers who work in schools in vicinity of differents national parks about the national parks.Research is of descriptive kind and performed by the contribution of 167 teachers which work in different schools in vicinity of Kovada Lake National Park, Kızıldağ National Park and Mt. Honaz National Park in 2008-2009 educational year.An attitude scale with 32 entries about national parks, which has a Cronbach Alpha coefficient of 0,83, is used in the research. Obtained data is analyzed with SPSS (Statistical Package for Social Sciences Program, Version 16.0) software. T-test and one-way ANOVA test is performed during research. According to the results of the tests;?Teachers have positive attitudes about national parks.?Attitudes of teachers resemble no significant difference according to gender.?Attitudes of teachers resemble no significant difference according to length of professional life.?Attitudes of teachers resemble no significant difference according to visiting the national park before the research.?Attitudes of teachers resemble no significant difference according to the aim of visiting the national park.?Attitudes of teachers resemble no significant difference according to their opinion about the importance level assigned to the national parks.?Attitudes of teachers resemble no significant difference when the attitudes of teachers from different schools are compared.?Attitudes of teachers resemble no significant difference according to their field of expertise.?Attitudes of teachers resemble no significant difference according to the distance to national parks.