Ordu ilinde yetiştirilen bazı yerel ve melez mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin silaj kalitelerinin belirlenmesi
Determining of silage quality of some local and hybrid maize (Zea mays L.) cultivar growing in Ordu
  1. Tez No: 276146
  2. Yazar: VEDAT AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS ŞILBIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Maize, silage, rate of organic matter, herbage yield
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırma, Ordu ilinde silaj amacıyla yetiştirilebilecek mısır çeşitlerini belirlemek amacıyla 2009 yılı vejetasyon döneminde yapılmıştır. Çalışmada bitki materyali olarak Hido, RX-9292, Es-Bronca çeşitleri ile Akkuş yerli populasyonu kullanılmıştır. Deneme“Tesadüf Blokları Deneme Deseninde”3 tekerrürlü olarak kurulmuştur.Araştırma sonucu, en yüksek bitki boyu, Akkuş yerli populasyonu ve Hido (276,3-264,67 cm); en yüksek bitki ağırlığı, Hido, Es-Bronca ve RX9292 (795-765-650,3 g/bitki); en yüksek ilk koçan yüksekliği Akkuş yerli populasyonu ve Hido (123,6-106,8 cm); en yüksek yeşil koçan oranı, Es-Bronca, Hido ve RX9292 (% 58,05-50,15-46,03); en yüksek yeşil sap oranı, Akkuş ve RX9292 (% 41,03-36,63); en yüksek yeşil yaprak oranı, RX9292, Hido ve Akkuş yerli populasyonu (% 17,34-15,80-14,71); en yüksek hasıl verimi, Hido, RX9292 ve Es-Bronca (11.356-10.928-9.290 kg/da); en yüksek kuru koçan oranı, Es-Bronca (% 60,94); en yüksek kuru sap oranı, Akkuş yerli populasyonu, Hido ve RX9292 (% 41,85-40,33-39,41); en yüksek kuru yaprak oranı, Hido ve RX9292 (% 15,11-11,86); en yüksek pH değeri Hido (4,04); en yüksek kuru madde oranı, Es-Bronca, Akkuş yerli populasyonu ve RX9292 (% 30,14-29,76-26,44); en yüksek ham kül oranı, RX9292, Akkuş yerli populasyonu ve Es-Bronca (% 6,03-5,98-5,45); en yüksek organik madde oranı Hido ve Es-Bronca (% 97,18-94,55); en yüksek ham yağ oranı Akkuş yerli populasyonu, Es-Bronca ve Hido (% 1,68-1,25-1,20); en yüksek ham protein oranı Akkuş yerli populasyonu, RX9292 ve Hido (% 5,93-5,93-5,13); en yüksek kuru madde verimi Es-Bronca ve Akkuş yerli populasyonu (3.242-2.693 kg/da); en yüksek ham protein verimi Akkuş yerli populasyonu, RX9292 ve Es-Bronca (160,04-146,47-133,07 kg/da) çeşitlerinde belirlenmiştir.Bu araştırma sonucu, 4 mısır çeşidinden/populasyonundan, Ordu ekolojik şartları için Hido (melez) ve Akkuş yerli populasyonu önerilebilir. Ancak kesin tavsiye için, bu çalışmanın 1-2 yıl daha yürütülmesine ihtiyaç vardır.Anahtar Sözcükler : Mısır, Silaj, Organik madde oranı, Yeşil ot verimi.
Özet (Çeviri)
This research has been made to determine the maize types which can be grown for the purpose of silage in Ordu in 2009 vegetation period. As a plant material Hido, RX-9292, Es-Bronca varieties and Akkuş native population are used in this study. The experiment was has been set up with three replications ? in Randomized Complete Block Design.?In research result, the highest plant height, Akkuş native population and Hido (276,3-264,67 cm); the highest plant weight, Hido, Es-Bronca and RX9292 (795-765-650,3 g/plant); the highest level of first cob, Akkuş native population and Hido (123,6-106,8 cm); the highest ratio of greencob, Es-Bronca, Hido and RX9292 (58,05-50,15-46,03 %); the highest ratio of green stalks, Akkuş and RX9292 (41.03-36.63 %); the highest ratio of green leaf, RX9292, Hido and Akkuş native population (17,34-15,80-14,71 %); the highest output of yield, Hido, RX9292 and Es-Bronca (11.356-10.928-9.290 kg/da); the highest rate of deadcob, Es-Bronca (60.94 %); the highest rate of dry stalks, Akkuş native population, Hido and RX9292 (41,85-40,33-39,41 %); the highest rate of dry leaves, Hido and RX9292 (15.11 to 11.86%); the highest pH value, Hido (4.04); the highest dry matter rate, Es-Bronca, Akkuş native population and the RX9292 (30,14-29,76-26,44%); the highest rate of crude cinder, RX9292, Akkuş native population and Es-Bronca (6,03-5,98-5,45 %); the highest organic matter content, Hido, and Es-Bronca (97.18 to 94.55 %); the highest rate of crude oil, Akkuş native population, Es-Bronca and Hido (1,68-1,25-1,20 %); the highest crude protein content, Akkuş native population, RX9292 and Hido (5,93-5,93-5,13 %); the highest dry matter yield, Es-Bronca and Akkuş native population (3.242-2.693 kg/da); the highest crude protein yield, Akkuş native population and Es-RX9292, Bronca (160,04-146,47-133,07 kg/da) varieties were determined.This research result, of 4 maize cultivar/populations, the Hido (hybrid) and Akkuş native population can be suggested for Ordu?s ecological conditions. But for the final decision this study needs to be performed one or two years again.