Beyazdut (Morus alba L.) ve karadutun (Morus nigra L.) çelikle çoğaltılması üzerine bir araştırma
A study on the increasing of white (Morus alba L.) and black mulberry ((Morus nigra L.) cutting
- Tez No: 276160
- Danışmanlar: PROF. DR. TARIK YARILGAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mulberry (Morus sp. L), Black mulberry (Morus nigra L), white mulberry (Morus alba L), cutting, increasement, rooting
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada, Giresun İli Şebinkarahisar İlçesinde yetiştirilen Karadut (Morus nigra L.) ve Gümüşhane İli ve çevresinde yetiştirilen Beyazdut (Morus alba L.) ağaçlarından alınan çeliklerin köklenmeleri üzerine çelik alma zamanı ve IBA'nın etkileri araştırılmıştır. Çelikler Mart, Temmuz ve Kasım aylarında alınmış, 2000 ppm, 4000 ppm ve 6000 ppm IBA dozları uygulanmıştır. Sera ortamında sisleme ünitesi altında, alttan ısıtmasız perlit ortamına dikilen çelikler 90 gün süre ile köklenmeye bırakılmıştır. Karadutlarda en yüksek köklenme başarısı 2000 ppm IBA uygulamasında % 96.11 ile Kasım döneminde elde edilirken en iyi köklenme derecesi ise Mart döneminde 4000 ppm IBA uygulanmasında (2.27) elde edilmiştir. Beyazdutlarda en yüksek köklenme başarısı (% 97.78) ve en iyi köklenme derecesi (2.95) 6000 ppm IBA muamelesinde % 97.78 ile Temmuz döneminde elde edilmiştir. Yapılan uygulamalarla, Beyazdutta Temmuz döneminde 6000 ppm IBA dozunun, Karadutta ise Kasım döneminde 2000 ppm IBA dozunun çeliklerde yüksek köklenme başarısına etkili olduğu sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelime: Dut (Morus sp L), Karadut (Morus nigra L), Beyazdut (Morus alba L), çelik, çoğaltma, köklenme
Özet (Çeviri)
In this study, the cuttings taken from black mulberry (Morus nigra L.) trees growing in Giresun Şebinkarahisar and the cuttings from white mulberry (Morus alba L.) trees growing in Gümüşhane have been studied on their rooting time and IBA efficiency. The cuttings have been taken on March, July and November and IBA has been applied on doses of 2000 ppm, 4000 ppm and 6000 ppm. The cuttings have been released for a 90-days-rooting on a fogging unit glasshouse without a under-heating perlite atmosphere. The best rooting achievement on the black mulberry was gained with the 2000 ppm IBA application on the November period with a percentage of % 96.11 and the best rooting degree (2,27) was gained on the March period with 4000 ppm IBA application. For the white mulberry the best rooting achievement (97,78 %) and the best rooting degree (2,95) was gained with the 6000 ppm application on July. The implementations showed up that the high-efficiency rooting success is 6000 ppm IBA application on July for the white mulberry and 2000 ppm IBA doses on November for the black mulberry.