Marul (Lactuca sativa L.)'da farklı azot dozlarının Nasonovia ribisnigri (mosley) (Hemiptera:Aphididae)'nin bazı biyolojik parametrelerine etkisi
The effect of different nitrogen doses on some biological parameters (Lactuca sativa L.) of Nasonovia ribisnigri (mosley) (Hemiptera:Aphididae) on lettuce
  1. Tez No: 276272
  2. Yazar: NİHAL KOÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL NECİP YARDIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Marul, Nasonovia ribisnigri, marul afidi, azot, yaşam tablosu, Lettuce, Nasonovia ribisnigri, lettuce aphid, nitrogen, life table
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışma marul afidi olarak bilinen Nasonovia ribisnigri (Hem: Aphididae)' ye karşı değişik dozlarda uygulanan azotlu gübrelemenin zararlının bazı biyolojik parametrelerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Deneme 22 ? 2 0C sıcaklık, %65 ? 5 orantılı nem ve 16:8 saatlik aydınlık:karanlık labaratuar koşullarında yapılmıştır. Çalışmada marul bitkilerine uygulanmış olan azot dozları, marul bitkisi için belirlenen ve yetiştirme için gerekli olan % 21'lik amonyum sülfat'tan 0, 100, 200, 400 ppm olarak hazırlanmıştır.Çalışma sonunda 0,100, 200 ppm'lik dozlarda azot artışına bağlı olarak ölüm oranı düşmüş, gelişme oranı ve kalıtsal üreme yeteneği yükselmiş, ergin öncesi süre ise kısalmıştır. Böceğin biyolojisi 400 ppm azot dozunda olumsuz etkilenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was caaried out to determine the effects of different nitrogen doses on some biological parameters of lettuce aphid, Nasanovia ribisnigri (Hem: Aphididae) in laboratory, under 22±2 0C, 65±5 % humidity and 16:8 light:dark period conditions.The nitrogen was prepared at 0, 100, 200, 400 ppm rates from %21 ammonium sulfate. Mortality rate and immature developmental rate decreased, but reproduction rate incresed as the nitrogen rate increased up to 200 ppm. However, the biology of the aphids was affected negatively by 400 ppm nitrogen.