Farklı azot ve fosfor dozlarının anadolu üçgülü (Trifolium resupinatum L.) demet 82 çeşidinin ot ve protein verimi üzerine etkileri
Effects of nitrogen and phosphorus fertilization on herbage and protein yields of persian clover variety demet 82
  1. Tez No: 276275
  2. Yazar: ALEV ŞAHAR CANİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAFER OLCAYTO SABANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu üçgülü, Trifolium resupinatum, Gübreleme, Azot, Fosfor, Persian clover, Trifolium resupinatum, Fertilization, Nitrogen, Phosphorus
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
Bu çalışma, Van ili Merkez Otluca köyünde 2009 yılı yazı üretim döneminde sulu koşullarında, farklı azot ve fosfor dozlarının anadolu üçgülü (Trifolium resupinatum L.) Demet 82 çeşidinin yaş ot ve kuru madde verimi üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada üç azotlu gübre dozu (0, 3, 6 kg/da) ve dört fosforlu gübre dozu (0, 4, 8, 12 kg/da) uygulanmıştır. Deneme tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışmada, bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru madde verimi ve ham protein verimi belirlenmiştir. Bitki boyu 69.1-85.9 cm, yaş ot verimi 2907-3326 kg/da, kuru madde verimi 358-593 kg/da ve ham protein verimi 30.1-82.7 kg/da arasında değişmiştir. Ot üretimi için dekara 3 kg azot ve 8 kg fosfor uygulamasının uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The experiment was conducted to find out the effects of different nitrogen and phosphorus levels on green and dry matter yields of persian clover Demet 82 variety of in Otluca village of Van in 2009. Three nitrogen (0, 30, 60 kg ha-1) and four phosphorus levels (0, 40, 80, 120 kg ha-1) were applied. Trial was established as a factorial design with three replicates. Plant height, green, dry matter and protein yields were obtained. Plant height was in the range of 69.1-85.9 cm. Green, dry matter and protein yields ranged between 290.7-332.6 kg ha-1, 35.8-59.3 kg ha-1 and 3.0-8.3 kg ha-1, respectively. It was concluded that 30 kg ha-1 nitrogen and 80 kg ha-1 phosphorus were suiable for herbage production.