Yalova ilinde Coccinellidae (Coleoptera) faunası üzerine araştırmalar
Survey on Coccinellidae (Coleoptera) fauna in Yalova province
  1. Tez No: 276282
  2. Yazar: HÜSEYİN BUĞDAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ ATLIHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Coccinellidae, Yalova, Fauna, Gelin Böceği, Doğal Düşmanlar, Coccinellidae, Yalova, Fauna, Ladybirds
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma Yalova İlinin tüm ilçeleri ve bu ilçelere bağlı köylerde, Coccinellidae (Coleoptera) familyasına bağlı türlerin saptanması ve dağılımlarının tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma, 2009 yılında yürütülmüş olup, örnekler tarım içi ve tarım dışı alanlardan toplanmıştır. Çalışma sonucunda 15 cinse bağlı 26 tür saptanmıştır. Toplam 311 adet örnek elde edilen çalışmada, Coccinella septempunctata L., Scymnus pallipediformis Günther, Scymnus rubromaculatus Goeze, Hippodamia (Adonia) variegata Goeze, Scymnus frontalis (Fabricius), Adalia bipunctata (L.), Psyllobora viqintiduopunctata (L.), Coccinulla quatuordecimpustulata (L.) sırasıyla %21.86, %13.5 ,%10.61, %8.68, %7.71, %7.39, %5.78, %4.18 bulunma oranlarıyla en yaygın türler olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the Coccinellidae (Coleoptera) fauna and their distribution in Yalova province, its counties and villages. The study was conducted in 2009 and samples were collected from cultivated and uncultivated areas by using visual observation, insect net, beating umbrella, aspirator etc. As a result, 26 species belonging to 15 genus were determined. The common species were Coccinella septempunctata L., Scymnus pallipediformis Günther,, Scymnus rubromaculatus Goeze, Hippodamia (Adonia) variegata Goeze, Scymnus frontalis (Fabricius), Adalia bipunctata (L.), Psyllobora viqintiduopunctata (L.), Coccinulla quatuordecimpustulata (L.), with 21.86%, 13.5% , 10.61%, 8.68%, 7.71%, 7.39%, 5.78%, 4.18% proportions of abundance respectively..