İkizler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne ortak olan ve olmayan süt sığırcılığı işletmelerinin ekonomik açıdan karşılaştırılması
The comparative economic analysis of dairy farms associated with İkizler Agricultural Development Cooperative and non-associated with the cooperetive
  1. Tez No: 276291
  2. Yazar: FAİK GENÇDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Süt sığırcılığı işletmeleri, ekonomik analiz, İkizler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Dairy farms, economic analysis, İkizler Agricultural Development Cooperative
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada Van İli Gevaş İlçesi İkizler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne üye olan ve üye olmayan süt sığırcılığı işletmeleri ekonomik açıdan karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.Çalışmanın verileri 2009 üretim yılına ait olup, Kooperatife üye 37 işletmeden ve Kooperatife üye olmayan 44 işletmeden anket yöntemi ile toplanmıştır. Örnek hacmi Kooperatife üye işletmeler için tam sayım yöntemi ve Kooperatife üye olmayan işletmeler için tabakalı tesadüfî örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir.Kooperatife üye işletmelerde işletme başına düşen süt sığırı sayısı, süt sığırı başına düşen günlük süt verimi ve sağım süreleri sırasıyla 4.46 adet, 11.74 kg ve 237.6 gün'dür. Kooperatife üye olmayan işletmelerde bu miktarlar kültür ırkı süt sığırcılığı işletmeleri için sırasıyla 3.15 adet, 11.54 kg. ve 210 gün ve yerli ırk süt sığırcılığı işletmeleri için 3.06 adet, 4.21 kg ve 215.29 gün'dür.Kooperatife üye işletmelerde süt sığırı başına günlük yem tüketimi 19.93 kg'dır (12.37 kg kaba yem ve 7.56 kg kesif yem). Kooperatife üye olmayan kültür ve yerli ırk süt sığırcılığı işletmelerde bu miktarlar sırasıyla 13.47 kg (9.88 kg kaba yem ve 3.59 kg kesif yem) ve 11.19 kg'dır (9.29 kg kaba yem ve 1.19 kg kesif yem). Yem masraflarının toplam değişken masrafları içindeki payı Kooperatife üye olan işletmelerde % 91.74; Kooperatife üye olmayan kültür ırk ve yerli ırk süt sığırcılığı işletmelerinde ise sırasıyla % 90.36 ve % 84.54'tür.Kooperatife üye işletmelerde bir kg sütün maliyeti 0.87 TL'dir. Bu değer Kooperatife üye olmayan kültür ve yerli ırk süt sığırcılığı işletmelerde sırasıyla 0.73 TL ve 1.66 TL'dir.
Özet (Çeviri)
This study examines comparitavely the economic structure of dairy farms associated with İkizler Village Agricultural Development Cooperative and those non-associated with the Cooperative.The data belonged to 2009 production period and were collected from 37 dairy farms associated with Cooperative and 44 dairy farms non-associated with the Cooperative. The sample size were determined using whole counting and stratified random sampling method, respectively for dairy farms associated and non-associated with the Cooperatives.Dairy cow number per farm, daily milk yield per cow, and lactation period for dairy farms associated with the Cooperative were 4.46 cow, 11.74 kg and 237.6 days, respectively. These quantites were 3.15 cow, 11.54 kg and 210 kg; and 3.06 cow, 4.21 kg and 215.29 days, respectively for culture-breed and native breed dairy farms of non-associated with Cooperative.Daily feed intake per cow was 19.93 kg (12.37 kg roughage and 7.56 kg concentrated feed) for dairy farm associated with the Cooperative. These quantities were 13.47 kg (9.88 kg roughage and 3.59 kg concentrated feed) and 11.19 kg (9.29 kg roughage and 1.19 kg concentrated feed), for culture-breed and native-breed dairy farm non-associated with Cooperative, respectively. The share of feed costs in the total variable costs were 91.74 % for dairy farms associated with the Cooperative while this ratio was 90.36 and 84.54 % for the culture-breed and native breed dairy farms non-associated with Cooperative, respectively.The production costs of 1 kg milk was TL 0.87 for dairy farms associated with the Cooperative and TL 0.73 and TL 1.66 for the culture-breed and native-breed dairy farms of non associated with Cooperative.