İskilip (Çorum) yöresindeki süt sığırlarında Bovine Herpesvirus Tip 1 (BHV-1)'in prevalansı
Prevalence of Bovine Herpesvirus-1 in dairy cattle in Iskilip (Çorum) region
- Tez No: 276321
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RÜSTEM DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: prevalans, süt sığırları, bovine herpesvirus tip 1, antijen, antikor, ELISA, prevalence, dairy cattle, bovine herpesvirus type 1, antigen, antibody, ELISA
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'nin Orta Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Çorum iline bağlı İskilip ilçesindeki solunum sistemi semptomu gösteren süt sığırlarında Infectious Bovine Rhinotracheitis (IBR)'e neden olan Bovine Herpesvirus Tip 1 (BHV-1)'in prevalansı araştırıldı. Bu amaçla, küçük aile işletmelerinde bulunan, aşılanmamış, 1 yaş ve üzeri 5200 hayvan tarandı ve solunum sistemi hastalık semptomu gösteren, vücut ısısı normalin üstünde olan 250 hayvandan nazal svap ve kan örnekleri alındı. Toplam 250 adet nazal svap örneği ve aynı sığırlardan alınan kan örnekleri, ticari olarak temin edilen Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) kitleriyle, sırasıyla, BHV-1'e karşı antijen ve antikorların varlığı yönünden test edildi.Örneklenen sığırlarda BHV-1 antijenlerinin prevalansı, %0.8 (2/250) olarak tespit edildi. Araştırmanın serolojik kısmında, örneklenen aynı hayvanlarda BHV-1 spesifik antikorların seroprevalansı %21.2 (53/250) olarak tespit edildi. Sonuç olarak İskilip yöresinde bulunan aile işletmelerindeki sığırlarda BHV-1 enfeksiyonunun varlığı/yaygınlığı belirlendi ve enfeksiyonun kontrolü amacıyla ciddi önlemlerin alınması gerektiği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been researched that prevalence of BHV-1 which causes IBR in dairy cattle with respiratory system disorders in Iskilip ( Çorum in the black sea region of Turkey).Swap and blood samples collected from 250 cattle with high body temperature, has respratory system disorders and unvaccinated. For this purpose 5200 cattle older than one year from dairy farms possesses of public were investigated before samples collected. Commerces ELISA kits were used for detecting BHV-1 antijens and antibodies against to BHV-1.While BHV-1 antijen prevalence was detecting as 0.8 % (2/150), it was detected BHV-1 seroprevalence as 21.2 % (53/250). In conclucion, BHV-1 infection was determined in Iskilip region and it was thought that needs some prevention programmes of BHV-1 infectious.