Aromatik azot halkalı ligandların sentezi ve metal kompleksleri
Synthesis of n-heterocyclic ligands and their corresponding metal complexes
- Tez No: 276363
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN ŞENGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bipiridin, Fenantrolin, Benzimidazol, Supramolekül, Metal Kompleksleri, Platin, Paladyum, Bakır, Gümüş, Nikel, Bipyridine, Phenanthroline, Benzimidazole, Supramolecule, Metal Complexes, Platinum, Palladium, Copper, Silver, Nickel
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu çalışmada, N-donör heterohalkalı ligandlar ve bunların geçiş metal komplekslerinin sentezi çalışılmıştır. N-donör heterohalkalı ligandların temel yapı taşı olan piridin, 2,2'-bipiridin, 1,10-fenantrolin, pirazin, imidazol ve benzimidazol türevlerinin platin(II), palladyum(II), nikel(II), gümüş(I), bakır(I) ve bakır(II) kompleksleri hazırlanmıştır.Ayrıca, gümüş(I) ve bakır(I) metalleri ile N-donör heterohalkalı ligandlardan, supramoleküler yapılar elde edilmiştir.Yapıların aydınlatılmasında; elementel analiz, NMR, FT-IR, kütle, TGA, UV-Vis ve tek kristal X-ışını metotları kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, N-donor heterocylic ligands and their corresponding transition metal complexes were synthesized. The complexes of N-heterocylic ligands derived from pyridine, 2,2'-bipyridine, 1,10-phenanthroline, pyrazine, imidazole and benzimidazole with platinum(II), palladium(II), nickel(II), silver(I), copper(I) and copper(II) have been prepared.Additionally, supramolecular self-assembly of the multidendate N-heterocycles with silver(I) and copper(I) metal ions have been studied.The compounds have been fully characterized by CHN, 1H-NMR, 13C-NMR, FT-IR, ATR-IR, ESI-MS, APCI-MS, TGA, UV-Vis and single crystal X-ray analysis techniques.