Radyoiyot işaretli noktasal özellikli Cd(Se) nanoparçacıkların sentezi ve biyo-affinitelerinin incelenmesi
Synthesis of radioiodine labelled Cd(Se) quantum dot nanoparticles and investigation of bioaffinite
  1. Tez No: 276390
  2. Yazar: ÖZLET AKÇA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PERİHAN ÜNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoteknoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Biochemistry, Biotechnology, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: CdSe/CdS kuantum dot nanoparçacıklar, 125I ve 131I, Mannoz triflat, Sisteamin, SNA, MCF-7, Caco-2, A-549, CdSe/CdS quantum dot nanoparticles, 125I ve 131I, Mannose triflate, Cysteamine, SNA, MCF-7, Caco-2, A-549
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada, kararlı floresans özellik gösteren CdSe/CdS kuantum dot (Q) nanoparçacıklar sentezlenmiş, sentezi yapılan Q'lara biyokonjugat olarak şeker türevi mannoz triflat-sisteamin ve SNA (Sambucus Nigra Aggulutinin) lektin ayrı ayrı ve birlikte konjuge edilmiş ve sentezlenen nanoparçacıklara I-131 ve I-125 ile nükleofilik sübstitüsyon veya iodojen metodları ile radyoiyot bağlanmıştır. AFM (Atomik Kuvvet Mikroskobu) ve SEM (Taramalı Elektron Mikroskobu) ile nanoparçacıklar karakterize edilmiştir. AFM (Atomik Kuvvet Mikroskobu) sonuçları parçacık boyutlarının 7-12 nm olduğunu göstermiştir.Çıkış maddesi olan mannoz triflat molekülü ve radyo koruyucu olarak etkili bir ajan olan sisteamin molekülünün (MTS) CdSe/CdS kuantum dot nanoparçacıklara konjugasyonu sonucu elde edilen karbohidrat bağlı kuantum dot nanoparçacıklarının ve bunlara takılan SNA lektin gibi biyomoleküllere konjuge I-131 işaretli nanoparçacıkların tavşanlarda görüntüleme çalışmaları yapılmıştır. Çalışmanın görüntüleme aşamasında radyo işaretli nanoparçacıkların tüm vücut biyodağılımını gözlemlemek için Yeni Zellanda tavşanı kullanılmıştır ve tüm vücut statik görüntüleri alınarak in vivo etkinliği tespit edilmiştir.Diğer yandan I-125 ile işaretli Q, Q-MTS, Q-SNA ve SNA'nın MCF-7, Caco-2 ve A-549 kanser hücrelerine bağlanmaları in vitro olarak incelenmiştir. I-125 işaretli örnekler, üzerinde çalışılan hücreler üzerinde farklı bağlanma oranları göstermişlerdir. Q-SNA tüm hücre tiplerinde diğerlerine göre daha yüksek bağlanma oranı göstermiştir. Q-SNA`nın özellikle MCF-7 hücresine ilgisi yönünden istatiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür.Elde edilen sonuçlar ileride daha detaylı çalışmalar başlatılabilmesi açısından son derece umut vaad edicidir. Noktasal özellik gösteren kuantum dot nanopartiküller, kolay hazırlanmaları, biyokonjugasyona olan yatkınlıkları ve floresan özellik göstermelerinden dolayı;?Dual mod görüntülemede,?Hedeflenmiş terapide?Hücre tanıma amaçlı biyosensör uygulamalarında yararlı olabilirler.
Özet (Çeviri)
In this study, CdSe/CdS quantum dots nanoparticles were synthesized, that show stable flouresans properties. CdSe/CdS quantum dots (Q) were separately and together conjugated with derivative of sugar mannose triflate-sisteamine and SNA (Sambucus Nigra Agglutinin) lectin. After then, they were radioiodinated with I-131 and I-125 both nucleophilic substition and iodogen method. Q were characterized by Scanning Electron Microscopy (SEM) and Atomic Force Microscopy (AFM). AFM images showed that mean sizes of the quantum dots were the range of 7-12 nm.The output materials mannose triflate molecules and an effective agent as radioprotective molecule cysteamine were conjugated with CdSe quantum dot nanoparticules to obtain carbohydrate attached quantum dot nanoparticules and biomolecules like SNA lectin conjugated to these quantum dot nanoparticules were marked with 131I was used for the assessment of imaging properties on rabbits. At the imaging phase of the study, the whole body biodistribition of the the radio labeled nanoparticles on New Zealand rabbits were examined and in vivo activity were determined by taking dynamic displays and static images of the whole body.On the other hand, I-125 labeled Q, Q-MTS, Q-SNA and SNA were examined biological activity on in vitro MCF-7, Caco-2 and A-549. I-125 labeled samples, presented different incorporation ratio for the MCF-7, Caco-2 and A-549 cancer cells. Incorporation ratio of I-125 labeled Q-SNA was the highest for all cells comparing to other cells. Also incorporation ratio of I-125 labeled Q-SNA was statistically significant than I-125 labeled other samples MCF-7 cells.Obtained results significantly give hope to for begin more detailed studies in future. Since quantum dot nanoparticles are easy to prepare, predisposed for bioconjugation and have fluorescence imaging properties and that may be efficiently;?Dual mode imaging,?Targeted therapy?Purposeful for cell definiton biosensing applications.