İmidazolyum bileşiğinin I-131 ile işaretlenmesi, enfeksiyon dedeksiyon potansiyelinin değerlendirilmesi
Labeling of the compound imidazolium with I-131 and evaluation of its infection detection potential
  1. Tez No: 436543
  2. Yazar: AYÇA TUNÇEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA YURT ONARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: imidazolyum-TFSI, 131I, antibakteriyel aktivite, enfeksiyon dedeksiyonu, S. aureus, E. coli, imidazolium-TFSI, 131I, antibacterial activity, detection of infection, S. aureus, E. coli
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Enfeksiyon hastalıkları, hala küresel mortalite ve morbiditenin önemli bir nedeni olmaya devam etmektedir. Mikroorganizmaların antibiyotiklere karşı direnç kazanmaları araştırıcıları daha etkili yeni antimikrobiyal bileşiklerin tasarlanması ve sentezlenmesi çalışmalarına yöneltmektedir.Nükleer tıpta kullanılan noninvaziv yöntemler ile enflamatuar süreçlerin erken aşamalarında meydana gelen fizyolojik ve biyokimyasal değişikliklerin tespit edilebilmesi mümkündür. Bu radyofarmasötikler (kemotaktik peptidler, antibiyotikler, antimikrobiyal peptidler, vs.), çeşitli radyonüklidlerle (67Ga, 99mTc, 111In, 18F, 131I gibi) işaretli olabilir. Enfeksiyonun teşhis aşamasında kullanılan görüntüleme teknikleri pozitron emisyon tomografisi (PET), tekli foton emisyon tomografisi (SPECT) ve manyetik rezonans spektroskopi (MRS) 'dir. Bu çalışmanın amacı, antibakteriyel etkinliğe sahip, sentezlenmiş olan İmidazolyum-TFSI (ITFSI) bileşiğinin 131I ile işaretlenmesi ve bu işaretli bileşiğin gram pozitif Staphylococcus aureus (S.aureus) ve gram negatif Escherichia coli (E. coli) bakteriyel enfeksiyonlarının tespitinde nükleer görüntüleme ajanı olarak kullanılabilme potansiyelinin incelenmesidir. Bu amaçla; ITFSI bileşiğin, 131I ile işaretlenmiş ve radyoiyotlu ITFSI bileşiğinin in vitro koşullarda Gram pozitif S. aureus ve Gram negatif E. coli standart suşunda antimikrobiyal etkinliği in vitro tutulum çalışmaları ile saptanmıştır.Çalışmada, ITFSI bileşiği iodogen metoduna göre 131I ile işaretlenmiştir. Kalite kontrol çalışmaları sonuçlarına göre ITFSI bileşiğinin 131I ile yüksek verimle (%95.5±3.7) işaretlendiği saptanmıştır. Bileşiğin antimikrobiyal etkinliğini saptamak amacıyla bu bakterilerde MİK (Minimum İnhibitör Konsantrasyon) değerleri (E. coli ve S. aureus için MİK değeri: 1,875 µM) tespit edilmiştir. Antibiyofilm özelliğinin de araştırıldığı ITFSI bileşiğinde S. aureus standart suşunu içeren biyofilm üretimine ve olgun biyofilm üzerinde etkisi olduğu, E. coli standart suşunda ise herhangi bir etki görülmediği tespit edilmiştir. Bakteri suşları ile yapılan in vitro tutulum deneylerinde 131I-ITFSI bileşiğinin maksimum tutulumu S. aureus'da % 92,3±7,7 (1 saatte) ve E. coli'de ise % 80,1±1,5 (2 saatte) olduğu saptanmıştır. İnkübasyon süresinin artmasıyla tutulum oranlarının azaldığı gözlenmiştir. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde, 131I ile işaretli ITFSI'nın her iki bakteride de yüksek tutulum göstermesi sebebiyle 131I-TFSI bileşiğinin enfeksiyon tespiti için bir nükleer görüntüleme ajanı olarak kullanılabilmesi muhtemeldir.
Özet (Çeviri)
Infection diseases have been still the major causes of global mortality and morbidity. The researchers have been directed to design and synthesize of new more effective antimicrobial compounds due to the gaining resistance to the antibiotics of the microorganisms. It is possible to detect the changes that are physiological and biochemical occurred in the early stages of inflammative processes with the noninvasive methods used in the nuclear medicine. The radiopharmaceuticals (chemotactic peptides, antibiotics, germ inhibitor peptides, etc.) can be labeled with a variety of radionuclides (67Ga, 99mTc, 111In, 18F, 131I, etc.). Imaging techniques used for its diagnostic stage are Positron Emission Tomography (PET), Single Photon Emission Tomography (SPECT) and Magnetic Resonance Spectroscopy (MRS). The aim of this study is label compound of Imidazolium-TFSI (ITFSI) synthesized which has antibacterial effect, with the 131I and to research the potential of the labeled compound, which can be used as an agent of nuclear imaging on the detection of the bacterial infections which are Gram positive Staphylococcus aureus (S. aureus) and Gram negative Escherichia coli (E. coli). With this purpose; the compound ITFSI was labeled with 131I and the antimicrobial efficiency of the radioiodinated ITFSI compound was determined against standard origin of Gram positive S. aureus and Gram negative E. coli via in vitro binding assays. In this study, ITFSI compound was labeled with 131I via iodogen method. According to the results of the quality control studies, it is determined ITFSI compound was labeled with 131I with a high efficiency (95.5% ± 2.3). In order to determine the antimicrobial effectiveness of the compound, MIC (Minimum inhibitory concentration) values in these bacteria were determined (MIC values =1,875 μM for E. coli and S .aureus). The characteristic of antibiofilm of the compound ITFSI was searched. It is observed the compound has an effectiveness to reproduce biofilm and grow biofilm on the standard origin of S. aureus, on the contrary it has no biofilm effectiveness on the standard origin of E. coli. In in vitro uptake experiments in the bacteria orgin, the maximum uptake rates of 131I-ITFSI compound were 92,3±7,7 % (1 hour) for S. aureus and 80,1±1,5 % (2 hour) for E. coli. It is observed that the uptakes decreased with increasing incubation time. When the results are evaluated, 131I labelled with the ITFSI as a reason of showing high uptake in both bacteria for detection of infection 131I-TFSI compound is likely to be used as a nuclear imaging agent.