Astragalus schottianus boiss. türü üzerinde fitokimyasal ve biyolojik aktivite çalışmaları
Biological activity and phytochemical studies of Astragalus schottianus boiss. species
  1. Tez No: 276407
  2. Yazar: FATİH KARABEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL BEDİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Biology, Bioengineering, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Astragalus schottianus, triterpen, sikloartan, tirozinaz enzim inhibisyonu, Astragalus schottianus, triterpene, cycloartane, tyrosinase enzyme inhibition
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Birçok Astragalus türü halk arasında karaciğer koruyucu, antioksidan, immünostimülan ve antiviral özelliklerinden dolayı kullanılmaktadır. Bu farmakolojik aktivitelerin üç grup kimyasal maddeden kaynaklandığı saptanmıştır: polisakkaritler, saponinler ve fenolikler (Rios & Waterman, 1997).Bu çalışmada Astragalus schottianus Boiss. bitkisi taşıdığı sikloartan tipi saponinler yönünden incelenmiştir. Açık havada ve gölgede kurutulmuş A. schottianus'un toprak altı kısımları %80 MeOH ile ekstre edilmiştir. Metanol ekstresi üzerinde yapılan kromatografik çalışmalar sonunda bilim dünyası için yeni schottianoside A, B, C ve daha önce Astragalus cinsinden elde edilmiş olan cyclochantoside E molekülleri izole edilmiştir. Bileşiklerin yapı analizleri, spektral yöntemler [1D-NMR (1H-NMR, 13C-NMR), 2D-NMR (DQF-COSY, HMBC ve HMQC)] kullanılarak gerçekleştirilmiştir.Ayrıca bu çalışmada elde edilen sikloartan grubu glikozitler tirozinaz enzimi inhibisyon yetenekleri yönünden araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Many Astragalus species are used colloquially for their liver protective, antioxidant, immunostimulant and antiviral features. These pharmacological activities arise from three group of chemical substances: polysaccharides, saponins, and phenolics (Rios & Waterman, 1997).In this work, Astragalus schottianus Boiss. was investigated in terms of cycloartane type saponins. Open-air and silhoutte dried subsoil parts of A. schottianus were extracted with 80% MeOH. As a result of chromatographic studies on the methanol extract, cyclochantoside E, previously isolated from Astragalus genus, and three new compounds named schottianoside A, B and C were isolated. Structure determination of the compounds was performed by using spectral methods [1D-NMR (1H-NMR, 13C-NMR), 2D-NMR (DQF-COSY, HMBC ve HMQC)].Moreover, the isolated cycloartane glycosides were studied for their tyrosinase inhibition potentials.