Astragalus cephalotes banks ve sol. var. brevicalyx eig sikloartan triterpen saponinleri üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmacognostic studies on cycloartane triterpene saponins from Astragalus cephalotes var. brevicalyx
- Tez No: 48172
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ÇALIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Astragalus cephalotes var. brevicalyx, Leguminosae, sikloartan, triterpenik saponin, siklokantozit A, D ve E, sefalotozit A ve B iv, Astragalus cephalotes var. brevicalyx, Leguminosae, cycloartane, triterpenic saponin, cyclocanthosides A, D and E, cephalotosides A and B
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Astragalus cephalotes var. brevicalyx, Güney Doğu Anadolu'da yara iyileştirici olarak kullanılan bir türdür. Bitki materyali, Şanlıurfa, Hilvan ilçesinin 12 km batısında, Borgaç Köyü'nden toplanmıştır. Bitkinin havada kurutulmuş ve toz edilmiş köklerinin 80° lik etanolik ekstresinden, kromatografik yöntemler (KK = Kolon Kromatografisi, OBSK = Orta Basınçlı Sıvı Kromatografisi, VSK = Vakum Sıvı Kromatografisi) kullanılarak, beş sikloartan tipi triterpenik saponozit izole edilmiştir. Bu bileşiklerin ikisi monoglikozidik (sikiokantozit A ve sefalotozit B), ikisi diglikozidik (siklokantozit D ve E) ve biri triglikozidik (sefalotozit A) yapıda saponozitlerdir. Bileşiklerin yapı analizleri, kimyasal (asetilleme) ve spektroskopik yöntemler (İR; FAB-kütle Sp.; 1D-NMR: 1H-NMR, 13C-NMR] 2D-NMR: COSY, TOCSY, HMQC, HMBC ve ROESY) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Saponozitlerin hepsinin sapogenol kısmı siklokantogenin [= (24S)-sikloartan-3p,6a,16p,24,25-pentol],dir. Elde edilen bileşikler arasında, siklokantozit A, D ve E bilinen saponozitlerdir. Tritesmozidik yapıya sahip sefalotozit A [= (24S)-3p-(p-D-ksilopiranozil)oksi-16p- (p-D-glukopiranozil) oksi - 24 - (p-D-ksilopiranozil) oksi - sikloartan- 6a, 25 - diol] ve monodesmozidik sefalotozit B [= 6-a-(p-D-ksilopiranozil)oksi-siklokantogenin], ilk olarak bu çalışmada izole edilmiş olan, doğa ve bilim için yeni bileşiklerdir. İzolasyon çalışmaları sırasında, sadece siklokantozit A ve sefalotozit B karışım halinde elde edilmiştir. Siklokantozit E, önceki çalışmalarımızda immünostimülan etkisi saptanmış olan bir bileşiktir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Astragalus cephalotes var. brevicalyx is used as wound healing in South East of Anatolia. Plant material was collected from Borgaç village, 12 km west of Hilvan, Şanlıurfa. From the 80° ethanolic extract of the air-dried and powdered roots of this plant, five cycloartane type saponins were isolated by using chromatographic methods (CC = Column Chromatography, MPLC = Medium Pressure Liquid Chromatography, VLC = Vacuum Liquid Chromatography). From these saponosides, two monoglycosidics, cyclocanthoside A and cephalotoside B, two diglycosidics, cyclocanthoside D and E, and a triglycosidic saponoside, cephalotoside A were established. The structural analysis of these compounds were carried out by chemical (acetylation) and mainly spectroscopic (IR; FAB-MS; 1D-NMR: 1H-NMR, 13C-NMR; 2D-NMR: COSY, TOCSY, HMQC, HMBC and ROESY) means. Cyclocanthogenin [= (24S) -cycloartan-3p,6a,16p,24,25-pentol] was found as the sapogenol moiety for all saponins. Among the compounds isolated, cyclocanthosides A, D and E are known saponins while cephalotosides A [= (24S)-3p- (p-D-xylopyranosyl)oxy-16p-(p-D-glucopyranosyl)oxy-2-(p-D-xylopyranosyl)oxy- cycloartan-6a,25-diol] and B [= 6-a-(p-D-xylopyranosyl)-oxy-cyclocanthogenin] are new compounds for nature and science. During the isolation procedures, two monoglycosidic compounds, cyclocanthoside A and cephalotoside B, were isolated as a mixture. Immunostimulant activity of cyclocanthoside E has been reported in our earlier research.