Farklı evrimsel basamaklarda yer alan bitki sınıflarında gamma aminobütirik asidin (GABA) çeşitli özelliklerinin incelenmesi
Investigation of various characteristics of gamma aminobutyric acid (GABA)) in different plant species
- Tez No: 276406
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Gamma aminobütirik asit, GABA, Gamma aminobutyric acid, GABA
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
GABA (gamma aminobütirik asit) proteinlerin yapısına katılmayan bir amino asit olup tüm prokaryotik ve ökaryotik organizmalarda bulunmaktadır (Shelp et al., 1999; Kinnersley and Turano, 2000). GABA, fizyolojisi çok iyi belirlenmiş Arabidopsis, tütün ve domates gibi bitkilerde araştırılmış olmasına rağmen bitki sınıflarında evrimsel bir karşılaştırması yapılmamıştır.Çalışmamızda doğadan toplanan farklı bitki cinslerinde, bir alg ve liken cinsinde GABA (gamma aminobütirik asit) yolunda yer alan iki enzimin aktiviteleri ve GABA miktarı belirlenmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda farklı bitki türleri, bir alg ve liken cinsi GABA özelliklerine göre karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
GABA (Gamma aminobutyric acid) is a non-protein amino acid found all prokaryotic and eukaryotic organisms (Shelp et al., 1999; Kinnersley and Turano, 2000). Although characteristics of GABA in physiologically well known plants such as Arabidopsis, tobacco and tomato were investigated, evolutionary comparison of GABA among different plant classes has not performed.In our study, we analyzed the activities of two enzymes involved in the GABA shunt and GABA concentrations in different plants species, one algae and lichen. According to the data, we compared the GABA characteristics of different plant species, one algae and lichen.