K.T.Ü Kanuni Yerleşkesi (Trabzon)'ndeki öğrencilerin spor ve rekreasyon ihtiyaçlarının saptanması ve gelişimine yönelik yaklaşımların irdelenmesi
An examination of the approaches towards the determination and development of sports and recreation needs of students on KTU Kanuni Campus (Trabzon)
  1. Tez No: 276458
  2. Yazar: MEVLÜT GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNER DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Spor, Landscape Architecture, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest zaman, Rekreasyon, Spor, Kampüs Rekreasyonu, Kanuni Yerleşkesi, Leisure Time, Recreation, Sports, Campus Recreation, Kanuni Campus
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışma, Karadeniz Teknik Üniversitesi (K.T.Ü) Kanuni Yerleşkesi (Trabzon)'ndeki aktif lisans öğrenimini sürdüren öğrencilerin serbest zamanlarında spor ve rekreasyona yönelik ihtiyaçlarının belirlenmesi ve gelişimine yönelik yaklaşımların irdelenmesi doğrultusunda yerleşkedeki bugünkü mevcut durumu ortaya koyan bir durum saptamasını belirlemek amacıyla yapılmıştır.Yerleşkede öğrenimini aktif olarak sürdüren öğrencilerin serbest zaman yeterliliğine ilişkin ne tür sportif ve rekreatif eğilimlere açık olduklarını değerlendirilmesinin de yapıldığı bu çalışmada, bu değerlendirmenin yapıldığı yerleşkenin doğal ve kültürel kaynak değerleri ortaya koyulmaktadır. Alandaki mevcut açık ve/veya kapalı tesis ve yapılanmaların yanı sıra spor ve rekreasyona dayalı doğal alanların çeşitliliğinin de ortaya koyulduğu bu çalışmada, bir yandan öğrencilerin spor ve rekreasyona olan ilgi ve katılım düzeyleri araştırılırken diğer yandan yerleşke içerisindeki idari yapı ve eğitim yapılarının bu kapsamda yönetim ve sorumluluklarının neler olması gerektiği hakkında bilgi verilmektedir. Dünyada ve Türkiye' de spor ve rekreasyon alanlarında imkânlar ve yönetsel yapı organizasyonu adı altında ilerleme kaydetmiş yerleşke örnekleriyle karşılaştırılmak suretiyle, Kanuni Yerleşkesi'ndeki öğrencilerin ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda ileride planlamaya yol gösterebilecek yapılanmaların neler olabileceği hakkında bir önfikir sağlanmıştır.Yöntem olarak kullanılan ?Toplum bilim kaynaklı anket yöntemi ile yerleşkeyi aktif kullanabilen öğrencilerin serbest zamanları baz alınarak, alanın kaynak değerleri içerisinde sportif ve rekreatif etkinliklerinin değer, tutum ve davranış potansiyelleri irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out in order to explore the approaches towards the determination and development of students? needs for recreation and sports on Karadeniz Technical University Kanuni Campus (K.T.U) and to put forward the existing situation on campus in this regard.It has been evaluated what kind of sports and recreation activities are students actively studying on campus open for in terms of leisure time efficiency as well as setting out the natural and cultural resource values of the campus where the study has been carried out. In the study which points out the diversity of the natural areas designated for sports and recreation as well as closed and open facilities and structures; the level of interest towards cooperation to sports and recreation by students has been investigated and information has also been provided what the management and responsibilities of the managerial and educational buildings should be on campus in this scope.An initial guidance has been provided about possible structuring efforts which would guide future planning in regards to students? needs and expectations on Kanuni Campus by comparing campus examples from around Turkey and the world in terms of facilities and managerial organization at areas designated for sports and recreation .With the ?Social Science Survey Method? used in the study, values, attitudes and behavioral potential of students who can actively use the campus facilities were examined by taking into account students? leisure time.