Türkiye'deki organize sanayi bölgeleri için örnek bir atık su arıtma tesisi tasarımı
Design of a sample wastewater treatment plant for organized industrial zones in Türkiye
  1. Tez No: 276761
  2. Yazar: ALPER SOLMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Organize Sanayi Bölgesi, Atıksu Karakterizasyonu, Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi, Arıtma Tesisi Projelendirmesi, Organized Industrial Zones, Wastewater Charecterization, Wastewater Treatment Plant, Wastewater Treatment Plant Design
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Ülkelerin gelişmişlik göstergesi olan endüstrileşme, toplumları ayakta tutan en önemli unsurdur. Günlük hayatın gerektirdiği ihtiyaçlardaki artış üretilen ürün çeşitliliğini doğurmakta ve bu da sanayide tüketilen ham madde miktarının artmasına neden olmaktadır. Kullanılan hammadde ve ortaya çıkan ürün miktarındaki bu artış sanayide çeşitliliğe ve bu çeşitlilik de ?Organize Sanayi Bölgeleri?nin oluşmasına yol açmıştır. Sanayiden kaynaklanan katı, sıvı ve gaz atıklar ekolojik düzeni tehdit etmektedir. Bu tehdit gelişmiş ülkelerin bir kısmında Organize Sanayi Bölgeleri'ndeki her bir fabrikanın kendi içerisinde kurduğu giderim ve geri kazanım yöntemiyle önlenebilmektedir. Ülkemizde ise bu tehdidin önlenmesi genel olarak her Organize Sanayi Bölgesi için ortak bir atıksu arıtma tesisi kurulması ve işletilmesi ile denenmektedir.Bu tez çalışmasında, Türkiye'deki Organize Sanayi Bölgeleri'nin atıksu karakterizasyonunun belirlenmesi hedeflenmiş ve seçilen ortalama debi ve kirlilik konsantrasyonlarına göre inşa ve işletme açısından sorun oluşturmadığı düşünülen bir endüstriyel atıksu arıtma tesisi tasarlanmıştır. Tasarım parametreleri seçilirken Türkiye'deki 262 Organize Sanayi Bölgesi'nden, atıksu arıtma tesisi kurulum ve işletme aşamasında olan 40 Organize Sanayi Bölgesi'nin sektörel dağılımı, atıksu debisi ve kirlilik konsantrasyonları göz önünde bulundurulmuştur. Bu verilere göre ortalama debi ve konsantrasyonlar baz alınıp çıkış atıksu kalitesi Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği Tablo 19'da belirlenen değerlere uygun bir endüstriyel atıksu arıtma tesisi tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Industrialization as an indicator for development of countries is a key aspect to sustain the societies. The increase in requirements of the daily life causes variety in products and it also causes an increase in the amount of the raw material consumed in industry. This rise in used raw material amount and the product variety bring about the diversity in industry. Consequently, this diversity causes to arise the Organized Industrial Zones. The solid, liquid and gas wastes resulting from the industry threats the ecological system. The threat is avoided by some removal and recycling facilities established within the plants taking place in Organized Industrial Zones in some of the developed countries. In Türkiye, however, prevention of this threat is tried, in general, by establishing and operating a wastewater treatment plant for each Organized Industrial Zone.In this thesis study, it is aimed to determine the characterization of wastewater of the Organized Industrial Zones in Türkiye, and an industrial wastewater treatment plant which wil not be problematic as far as the constuction and operation are concerned is designed according to the chosen average flowrate and pollution concentrations. There are 262 Organized Industrial Zones in Türkiye. 40 Organized Industrial Zones out of 262 have wastewater treatment plant which are now being established and operated. While selecting the design parameters the flowrate and pollution concentrations of the wastewater and the sectoral distrubition of the Organized Industrial Zones are taken into account. According to the above data, the average flowrate and concentrations are taken into consideration and the industrial wastewater treatment plant whose outlet wastewater quality is acceptable to the standarts given in Water Pollution Control Regulations Table 19 is designed.