Türkiye'deki organize sanayi bölgeleri yapılanmasında ıslah organize sanayi bölgeleri ve Tekirdağ örneği
Organized industrial zone in Turkey breeding organized industrial zones in structuring and Tekirdag case
- Tez No: 382012
- Danışmanlar: PROF. DR. RASİM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), Islah Organize Sanayi Bölgeleri (IOSB), Sürdürülebilir Sanayileşme, Organized Industrial Zones (OIZ), Reformed Organized Industrial Zones (ROIZ), Sustainable Industry
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 300
Özet
Dünyadaki sanayileşme hareketinde Organize Sanayi Bölgelerinin önemli katkısı olmuştur. Organize Sanayi Bölgeleri 20. yüzyılda sürdürülebilir sanayi anlayışı çerçevesinde yeniden kurgulanmış, entegre ve kompleks yapılar halini almıştır.Şüphesiz Türkiye'nin sanayileşme sürecinde Organize Sanayi Bölgelerinin önemli bir yeri vardır. 1962 yılından itibaren kurulmaya başlayan Organize Sanayi Bölgeleri, Kalkınma Planlarının sanayileşmedeki kurumsal hedeflerinden olmuştur. Organize Sanayi Bölgelerinde sanayileşme politikası her dönem olduğu gibi günümüzde de değişik araç ve yöntemlerle teşvik edilmektedir. Bugün Türkiye'de Organize Sanayi Bölgeleri sayısı 270'lere ulaşmıştır. Organize Sanayi Bölgeleri, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmada, ülkedeki kalkınma ve sanayileşmeyi hızlandırmada, kentleşmeyi yönlendirmede, planlı ve düzenli sanayileşmede, istihdam, üretim ve yatırımı artırmada, sanayinin kayıt altına alınmasında, ulusal ve uluslar arası yatırımlar için çekim alanı olmada, rekabet gücünü yükseltmede, kalite ve verimliliği artırmada, kaynakları rasyonel kullanmada, sanayi kaynaklı çevre sorunlarını önlemede, ihtisaslaşmaya dönük üretim süreçleri oluşturmada, teknoloji geliştirilebilmede ve geleceğe yönelik projeksiyonlar ortaya koyabilmede, kendi kendini yöneten profesyonel sanayi kümeleri oluşturmada ve kısacası sürdürülebilir sanayi anlayışının gereklerini yapmada, sanayiciye her tür imkanı sağlayan kurumsal yapılardır.Kısacası; Organize Sanayi Bölgeleri planlı, düzenli, alt ve üstyapısı tamamlanmış, kendi kendine yönetilen organizasyonlardır. Islah Organize Sanayi Bölgeleri ise, planlı veya plansız sanayi alanları içinde dağınık olarak yer seçmiş fakat ortak yönetim ve denetim mekanizmasına sahip olmayan, çevre kirliliği yüksek, alt ve üst yapısı yetersiz veya olmayan sanayi tesislerinin, ortak bir alt ve üst yapı, yönetim ve denetim mekanizması ile sağlıklı ve çevreye duyarlı bir yapıya kavuşturulması ve yeni bir organizasyon altında toplanması projesidir. Islah Organize Sanayi Bölgeleri kurulumu ile ilgili daha önceden yapılmış herhangi bir uygulama ve örnek yoktur. Türkiye'nin pek çok ilinde Islah Organize Sanayi Bölgeleri kurulması ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. Ancak toplam 38 adet kurulum müracaatı olmuştur. Bu toplam içerisinde Tekirdağ İli 8 adet IOSB kurulum sayısı ile ilk sıradadır ve örnektir. Tekirdağ ilinde bu projenin başarı sırrı idari özveri ve çalışkanlık ile siyasi karalılıktır.Bu projeyle kısaca; plansız ve düzensiz sanayi kümelenmesi, planlı ve düzenli hale gelecek, ortak atık su arıtma tesisleri ile alt ve üst yapısı hazır sanayi alanları oluşacak, üretim, istihdam ve gelir kayıt altına alınacak, tarım alanları korunacak ve böylece Organize Sanayi Bölgesi olmanın avantajlarından yararlanan, ileriye yönelik projeksiyonlarda bulunulabilen, kendi kendini yöneten, çevresel değerleri koruyan, doğal kaynakların kullanımına duyarlı, insan yaşamına ve gelecek nesillere saygılı üretim alanlarına dönüşecektir.
Özet (Çeviri)
The Organized Industrial Zones served to the industrialization movement in all over the world. They reconstructed the framework of sustainable industries due to 20th centuries' sustainable industry outlook, and have become integrated and complex structures.Certainly, the organized industrial zones have very important place in the industrialization of Turkey. The organized industrial zones that have started to build since 1962, has been one of the corporate objectives of the Development Plan. The industrialization policy of the organized industrial zones is encouraged with different tools and methods nowadays as each terms. Today, in Turkey the number of organized industrial zones reached to 270.The Organized Industrials Zone's are corporate structures which reduce disparities between regions, accelerate development and industrialization in the country, channel the urbanization, provide planned and ordered industrialization, increase the employment, production and investment, register of industry, become an attraction for national and international investments, increase the competiveness, quality and productivity, use of resources in a rational way, prevent the environmental problems of industry, create a production process aimed at specialization, develop technology, create the projections for the future, and create a self-governing professional industrial stacks, in brief; do the necessary of sustainable industry mentality and provide their industrialists with opportunities . In a word, organized industrial zones are well planned, organized, their infrastructure and superstructure completed, self-managed organizations.Reformed Organized Industrial Zone is the name of a project that aims at collecting industrial facilities which have inefficient infrastructures and superstructures, diffusely located in planned or unplanned industrial zones, don't have a common management and controlling system, and also have high environment pollution.There was no other executed example before as Reformed Organized Industrial Zones. There have been some workings about setting up Reformed Organized Industrial Zone in many cities of Turkey. But there have been only 38 applications for its setting up. Tekirdag is the first and an example city between them by setting up 8 Reformed Organized Industrial Zones. The secret of the success of Tekirdag is administrative devotion, diligence, and political resolution.In brief, thanks to this project, unplanned and non-uniform industry cluster will become planned and have a uniform display, industry areas will be formed with planned infrastructures and superstructures due to common wastewater treatment facilities, production, employment and incomes will be registered, cultivated areas will be saved; so in this way unplanned and non-uniform industry cluster will turn into production areas which takes advantage of being Organized Industrial Zone as predict the future, become self-governing system, save the environmental values, become sensitive to the use of natural resources, respect of human life and future generations.