Karşıt ekstrüzyon işleminin Al esaslı seramik takviyeli kompozitlerde tribolojik özelliklerine etkilerinin araştırılması
An investigation of effects of reciprocating extrusion process on tribological properties of Al based composites reinforced by ceramic particles
  1. Tez No: 276760
  2. Yazar: FATMA NAZLI SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAKİ KARAMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karşıt ekstrüzyon, metal matrisli kompozitler, Triboloji, Reciprocating extrusion, metal matrix composites, Tribology
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Metalik malzemelerde mekanik özellikleri iyileştirmek için çok ince boyutlu tane (ultra-fine-grain) yapısına ulaşmanın iki yolu bulunmaktadır. Bunlar, düşük sıcaklıkta (yeniden kristalleşme sıcaklığının altında aşırı plastik deformasyon ve toz metalürjisi yöntemleridir. Alüminyum esaslı metal matrisli kompozitlerin (Al-MMK) üretim teknolojileri üzerine dünyada ve ülkemizde çeşitli araştırmalar yapılmış ve mikro yapı, mekanik ve tribolojik özelliklerinin geliştirilmesinde başarı sağlanmıştır. Bu çalışmada karşıt ekstrüzyon metodu ile aşırı deforme edilen Al-matrisli kompozitlerin tribolojik özelliklerinin araştırılması amaçlanmaktadır.Ekstrüzyon, malzemelerde bulunan gözeneklerin kapanmasını sağlayan en iyi plastik deformasyon yöntemlerinden biridir. Metal matrisli kompozitlerde inceltilmiş mikro yapı ve geliştirilmiş mekanik özellikler elde edebilmek için toz metalurjisi ile billetler üretilmiştir. Karşıt ekstrüzyon işlemiyle Al matris bünyesinde SiCp homojen dağıtılarak, peş peşe uygulanan sıcak deformasyon ile çok daha ince taneli kompozit malzeme elde edilmesi amaçlanmıştır.Bu çalışmada karşıt ekstrüzyon ile aşırı deforme edilmiş SiCp takviyeli alüminyum matrisli kompozitlerin mikro yapı ve tribolojik özellikleri incelenmiştir. Yapılan denemeler sonunda ekstrüzyon geçiş sayısına bağlı olarak sertliğin azaldığı, kuru şartlarda yük ve kayma yolu ile aşınmanın arttığı, yağlı şartlarda da benzer sonuçlar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
There are two methods for obtaining ultra fine grain structure to increase the mechanical properties of materials. These are severe plastic deformation (SPD) under recrystallization temperatures at low temperatures and powder metallurgy. There has been many researches about aluminum based metal matrix composites (Al-MMC) in world and in our country. These researches improved microstructure, mechanical and tribological properties of Al-MMC. Extrusion is one of the best methods of plastic deformation for eliminating pores in material structures. In this study it was aimed to improve Al-MMCs tribological properties with reciprocating extrusion (RE).To obtain fined microstructure and improved mechanical properties the billets produced by powder metallurgy were extruded by RE. A homogeneous dispersion of SiCp in Al matrix and refined microstructure were obtained by hot RE.Tribological properties and micro structure of Al based composites reinforced by SiC were investigated. According to increasing RE cycles the hardness of composites was decreased. Mass losses were increased with load and wear sliding time under dry conditions. Under lubricated conditions it was observed resembling results.