X-ışınları toz kırınımı ile kristal yapıların incelenmesi
Examining crystal structure by x-rays powder diffraction
- Tez No: 276765
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİM TÜRKTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toz kırınım metodu, kristal yapı, Paroksetin HCL, X-ışınları, powder diffraction method, crystal structure, Paroxetine HCL, X-rays
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bazı antidepresan ilaçların etken maddesi olan Paroksetin HCL'nin kristal yapısı X-ışını toz kırınımı yöntemi ile incelendi. Paroksetin HCL'nin X-ışını toz difraksiyon deseni Erciyes Üniversitesi Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde bulunan Bruker AxsD8 Advence marka X-ışınları toz difraktometresinde (XRD) CuK? radyasyonu ile alındı. Difraksiyon açıları (2?), iki komşu ve paralel atom düzlemleri arasındaki mesafe (dhkl) ve piklerin bağıl şiddetleri (I) belirlendi. Numunenin bu toz kırınım deseni verilerinden yararlanarak analitik yöntem ve TREOR90 bilgisayar programı yardımıyla numunenin kristal sistemi ve latis parametreleri tayin edildi.Analitik yöntem sonucunda numunemizin kristal sistemi monoklinik ve birim hücre parametreleri a=13,8509A?, b=10,3213A?, c=13,1484A?, ß=103,814? olarak tespit edildi. TREOR90 bilgisayar programıyla ise kristal sistemi monoklinik ve birim hücre parametreleri a=14,5050+0,0004A?, b=10,1819+0,0004A?, c=13,0470+0,0004A?, ß=106,840? olarak elde edildi. Bilgisayar programı TREOR90 ve analitik yöntem sonuçlarının birbirleriyle uyumlu olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Crystal structure of paroxetine HCL active ingredient of some antidepressant drugs is examined by powder diffraction method. Powder diffraction design of paroxetine HCL was taken by CuK? radiation in Bruker AxsD8 Advence trade marked X-ray powder diffractometer (XRD) that is in Erciyes University Technology research and application center. Diffraction angles (2?), distance between two adjacent and parallel atomic planes (dhkl) and relative strengths of peaks (I) are determined. Crystal structure and lattice parameters are defined through analytical method and TREOR90 computer program thanks to powder diffraction design data of the sample.As a result of analytical method our sample?s crystal system monoclinic and unit cell parameters are determined as a=13,8509A?, b=10,3213A?, c=13,484A?, ß=103,814?. Crystal system monoclinic and unit cell parameters are determined as a=14,5050+0,0004A?, b=10,1819+0,0004A?, c=13,0470+0,0004A?, ß=106,840? by TREOR90 computer program. It is decided that TREOR90 computer program and analytical method are compatible.