X-ışınları toz kırınımı ile kristal yapıların incelenmesi
Investigation of crystal structures with x-ray powder diffraction
- Tez No: 557190
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM TÜRKTEKİN ÇELİKESİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: X-ışınları, toz kırınım, kristal yapı, spironolakton, X-rays, powder diffraction, crystal structure, spironolactone
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bazı diüretik ilaçların etken maddesi olan Spironolakton'un kristal yapısı X-ışını toz kırınım yöntemi kullanılarak incelendi. Erciyes Üniversitesi Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde bulunan Bruker AxsD8 Advence model X-ışınları toz difraksiyon cihazı ve CuKα radyasyonu kullanılarak Spironolakton maddesinin X-ışını toz difraksiyon deseni elde edildi. Difraksiyon açıları (2θ), iki komşu ve paralel atom düzlemleri arasındaki mesafe (d“hkl”) ve piklerin bağıl şiddetleri (I) belirlendi. Bu toz kırınım deseni verilerinden yararlanarak analitik yöntem vasıtasıyla numunenin kristal sistemi ve latis parametreleri tayin edildi. Analitik yöntem sonucunda numunemizin kristal sistemi ortorombik ve birim hücre parametreleri“a=19,2575 Å”,“b=11,1183 Å”ve“c=10,5808 Å”olarak tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Crystal structure of Spironolactone active ingredient of some diuretic drugs is examined by using X-ray powder diffraction method. Powder diffraction pattern of Spironolactone is maintained by using CuKα radiation and Bruker AxsD8 Advance Model XRD diffractometer located at Erciyes University Technology Research and Implementation Center. Diffraction angles (2θ), distance between two adjacent, paralel atomic planes (d“hkl”) and relative strengths of peaks (I) are determined. Crystal structure and lattice parameters of sample are defined through analtical method by using data of powder diffraction design. As a result of analytical method, crystal system of sample is orthorhombic and unit cell parameters are determined as a“=19,2575 Å”,“b=11,1183 Å”ve“c=10,5808 Å”.