Küreselleşme sürecinde kentsel tasarımın değişen rolü ve yeni kentleşme akımı ilişkisi üzerine bir irdeleme
An examination on relationship between changing role of the urban design and the new urbanism in the proccess of globalization
  1. Tez No: 276809
  2. Yazar: SİMGE ÖZDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜZİN KONUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Kentsel Tasarım, Yeni Kentleşme Akımı, Globalization, Urban Design, The New Urbanism
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Küreselleşme Sürecinde Kentsel Tasarım Disiplininin Değişen Rolü ve Kentleşme Akımları İlişkisinin değerlendirildiği çalışma toplam beş bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerin başlıkları ?Giriş?, ?Küreselleşme ve Kentsel Tasarımın Değişen Rolü?, ?Kentsel Tasarım ve Yeni Kentleşme Akımı?, ?Yeni Kentleşme Akımı ve 10 Yıllık Deneyimin Değerlendirilmesi?, ?Genel Değerlendirme ve Sonuç?tur.Giriş bölümünde amaç, kapsam ve yöntem tanımlanmıştır. Çalışma, Küreselleşme sürecinin sosyal yapı ve fiziksel mekan üzerindeki etkilerini, bu etkiler ile ortaya çıkan bölgesellik ve soyutlaşma kavramlarına karşın kentsel tasarım disiplininin değişen rolünü ve Yeni Kentleşme Akımını tartışmakta ve örnekler üzerinden bir irdelemesini amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, çalışma, küreselleşme sürecinin kente etkilerini; bununla birlikte değişen kent ve kentsel tasarım ilişkisini, ortaya çıkan yeni kentleşme akımlarını; bu akımların önde gelenlerinden biri olan Yeni Kentleşme Akımının oluşum sürecini ve yerel halk ile kamusal alanın ön plana çıkartıldığı çözüm arayışlarını; Yeni Kentleşme İlkelerini ve günümüzde bu Yeni Kentleşme Akımı sürecinin işleyişi ile uygulamalarının, CNU Değerlendirme Sistemi kullanılarak puanlanması yolu ile genel bir değerlendirmesini kapsamaktadır.Bu kapsam doğrultusunda, son on yılda yapılmış olan Yeni Kentleşme Kongreleri ve ABD, AB, Avustralya ve Türkiye'deki Yeni Kentleşme örnekleri ele alınmıştır. Bu örnekler; CNU değerlendirme kriterleri bağlamında değerlendirilmiş, Yeni Kentleşme kongrelerinin 10. Yılında Kentsel Tasarım Bağlamında bir irdeleme yapılmış, yapılan tüm çalışmalar ışığında incelenen projelerin Yeni Kentleşme Akımı ilkeleri ile uyumlarının yanı sıra mekansal ve sosyal problemleri çözümlemedeki yeterlilikleri tartışılmış ve ortaya çıkan sonuçların genel bir değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study analyses the changing role of the Urban Design and its relation with the New Urbanism which is one of the contemporary movements in design field. These issues are evaluated in five chapters which are ?Introduction?, ?Globalization and the Changing Role of the Urban Design?, ?The Urban Design and The New Urbanism?, ?The New Urbanism and Evaluation of Experiences in Last Ten Years?, ?General Evaluation, and Outcome?The Introduction part of the study introduces the aim, the scope and the method. The study aims to discuss the impacts of Globalization Process on social and physical structure of the space, and as response to these, evaluates the changing role of the Urban Design and The New Urbanism within the experiences. According to the content, the study scopes the general evaluation of the impacts of Globalization Process on the city; the relationship between the changing roles of the city and the Urban Design; the new movements that occur in response to these impacts; as one of the leading movement, the formation process, solutions and principles of The New Urbanism, and the evaluation of the practices by using CNU Charter Appraisal System.In this context, the study scopes a detailed evaluation of the New Urbanism Congresses for last ten years; furthermore it includes appraisals and an examination for ten New Urbanist practices from America, Europe, Australia and Turkey, and the last chapter discusses these practices according to the principles of the New Urbanist Movement and evaluates the general results.