Nonuniform currents flowing on a perfectly current cylinder
Mükemmel iletken silindir üzerinde dolanan süreksiz akımlar
- Tez No: 276842
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ZİYA UMUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Silindirden Saçılan Alanlar, Saçak Alanları, Sürünen Alanlar, Scattering Fields from Cylinder, Fringe Waves, Creeping Waves
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu tezde, mükemmel elektrik iletken bir silindirden saçılan alanların araştırılması için kırınımın fiziksel teorisi metodunu uyguladık. Mükemmel elektrik iletken silindirin teğetsel düzleminde gelen alan tarafından indüklenen akım tarafından üretilen sürekli saçılan alanın hesaplanmasında fiziksel optik metodu kullanıldı. Ayrıca silindirik dalga fonksiyonunun seri açılımı yardımıyla fiziksel optik integrali seri formuna dönüştürüldü. Çözümün son adımı olarak süreksiz akımlar ve süreksiz saçılan alanlar, silindirden saçılan alanların kesin çözümü yardımıyla elde edildi. Ek olarak saçılan alanların ve indüklenen akımların incelenmesi için bir Matlab kodu geliştirildi. Tüm bahsedilen akımlar ve alanlar çizdirildi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we applied physical theory of diffraction method to the perfectly electric conducting cylinder for investigation of the scattering fields. Physical optics method was used for obtain the uniform scattering fields which is produced by the induced current from the incident wave on the tangential plane of the perfectly electric conducting cylinder. Also with the help of the series expansion of the cylindric wave functions, physical optics integral was converted to series form. To be a last step of solution, nonuniform currents and nonuniform scattering fields were obtained with the assistance of the exact solution of the scattering waves from the cylinder. In addition a Matlab code was developed for investigation of the scattering electric fields and induced currents. All this mentioned currents and fields were plotted.