Altıncı dereceden harmonik olmayan Duffin-Kemmer-Petiau osilatörünün incelenmesi
Sixth order anharmonic Duffin-Kemmer-Petiau oscillator
  1. Tez No: 276853
  2. Yazar: SONGÜL GENÇER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERHAT TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Duffin-Kemmer-Petiau Denklemi, Klein-Gordon Denklemi, Bozonik Harmonik Osilatör, Altıncı Dereceden Harmonik Olmayan Osilatör, Duffin-Kemmer-Petiau Equation, Klein-Gordon Equation, Bosonic HarmonicOscillator, Sextic Oscillator
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Basit harmonik osilatör fizikteki en eski ve temel modellerden biridir. Fiziğin bir çok alanında fiziksel problemlerin anlaşılması ve modellenmesinde harmonik osilatör kullanılmaktadır. Harmonik osilatörün en büyük avantajlarından biri de klasik fizik ve kuantum fizi?gi tarafından çözümlerinin çok iyi biliniyor olmasıdır. Altıncı dereceden harmonik olmayan osilatör ise daha gerçekci etkileşmerin hesaplanması için kullanılmaktadır. Göreli Duffin-Kemmer-Petiau altıncı mertebeden harmonik olmayan osilatör çözümleri spin-0 ve spin-1 parçacıklarının daha gerçekçi etkileşmelerinin hesaplanması ve modellenmesi için önemli rol oynamaktadır. Göreli kuantum mekani?gine göre dalga fonksiyonunun çözümü çok önemlidir. Bilinen göreli yaklaşımda spin-0 ve spin-1 hadron çekirdekleri ile etkileşimi, spin-0 parçacıkları için ikinci mertebeden Klein-Gordon denklemi ve spin-1 parçaçıkları için ikinci mertebeden Proca denklem ile tanımlanmıştır. Zamana ve uzaya ba?glı ikinci mertebeden denklemin matematiksel çözümünün ve arkasındaki fizi?gin çok zor oldu?gu iyi bilinmektedir. Bundan dolayı son yıllarda spin-0 ve spin-1 hadronlarının çekirdeklerle etkileşimini birinci mertebeden göreli Duffin-Kemmer-Petiau denklemi ile incelenmiştir. Bu çalışmada, göreli Duffin-Kemmer-Petiau denklemnin yapısı ve özellikleri incelenmiş altıncı dereceden harmonik olmayan osilatörün spin-0 ve spin-1 durumları için genel yapısı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The simple harmonic oscillator is one of the oldest and the most basic models in physics. Harmonic oscillator in one of the biggest advantages of classical physics and by the solutions of quantum physics is very well known. Anharmonic oscillator is used to calculate a more realistic interactions. Relativistic Duffin-Kemmer-Petiau anharmonic oscillator solutions spin-0 and spin-1 particles and calculation of more realistic interactions play an important role for modeling. According to relativistic quantum mechanics solution of the wave function is very important. In the conventional relativistic approach, the interaction of spin-0 and spin-1 hadrons with different nuclei has been described by the second-order Klein-Gordon equation for spin-0 and Proca equation for spin-1 particles. It has been well known that it is very difficult to tackle these second-order equations in time and space mathematically and to obtain the physics behind them. Therefore, considerable interest in recent years has been devoted to examine the interactions of spin-0 and spin-1 hadrons with nuclei by using the first-order relativistic Duffin-Kemmer-Petiau equation. In this study, solutions are obtained for the relativistic Duffin-Kemmer-Petiau equation examined the structure and properties of spin-0 and spin-1 DKP secxtic oscillator.