Poliester/yün karışımı dokuma kumaşların konfor özelliklerinin KES-F sistemi ile araştırılması
An experimental study of comfort properties about polyester/wool woven fabrics with KES-F system
  1. Tez No: 276910
  2. Yazar: ELİF ARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR DURU BAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Giyim Konforu, Kawabata, Dokuma kumaş, Polyester, Yün, Clothing Comfort, Kawabata, Woven fabric, Poliester, Wool
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Giyim konforu, koşullar ne olursa olsun giydiğimiz giysiden psikolojik ve fizyolojik olarak etkilenmemek, içinde kendimizi rahat hissetmemiz anlamına gelmektedir.Bir tekstil mamulünün konfor ve estetiğini büyük oranda kumaşın fiziksel ve mekanik özellikleri belirlemektedir. Konforu etkileyen bu özellikleri sayısal ve tekrarlanabilir olarak ölçmek büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle kumaşın fiziksel özellikleri ile duyusal özellikleri arasındaki ilişki ölçülebilmeli ve sayısal verilere dayanmalıdır. Bu amaçla çeşitli ölçüm yöntemleri geliştirilmiştir. Bu yöntemlerden en ayrıntılı olanı Kawabata Kumaş Değerlendirme (KES-F) sistemidir.Bu tez kapsamında Kawabata Kumaş Değerlendirme sistemi cihazları ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Ayrıca leno örgü ile dokunmuş, atkı sıklıkları değişen Poliester (PES) / Yün (WO) karışımı kumaşların Kawabata test metoduyla konfor özellikleri incelenmiş, elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Clothing comfort simply means that feeling comfortable within the clothes also being not affected phychologically and physically by the clothes under any circumstances.The factors that determine the comfort and aesthetics properties of a textile product are the physical and mechanical features of the fabrics. In the fact of that these comfort properties should be measured objectively, repeatable and should be given numerically. As a result of this, the relationship between the physical and sensory properties of the fabric should be measurable and be based on numerical values. For achieving this purpose various measurement methods have been developed and one of the most important and detailed method is Kawabata Fabric Evaluatíon (KES-F) System.In this study, first the details of Kawabata Evoluation System devices described, then with the Kawabata Evaluation System test methods, different densities of comfort properties of leno weaved fabrics, Poliester (PES)/Wool /WO) blend fabrics analyzed and finally this test results evaluated.