Investigation of new oil additives
Yeni yağ katkılarının araştırılması
- Tez No: 276923
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mineral Baz Yağlar, Jojoba Yağı, Timken Test Cihazı, Yağlayıcı Özellikleri, Mineral Based Oils, Jojoba Oil, Timken Test Device, Lubricant Properties
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Son yüz yılda yağ endüstrisi mineral yağların baz olarak kullanılıp yağlayıcıların ve greslerin geliştirilmesi ve üretiminde yoğunlaşsa da, bitkisel yağ ve bunlardan elde edilen esterler gibi yenilenebilir ve tarımsal kaynaklardan elde edilen ürünlerin geliştirilmesi için de birçok faktör göz önünde bulundurulmuştur.Bu çalışmada, yeni biyo tabanlı yağ katkılarının mineral baz yağının kalitesine etkileri değerlendirilmiştir ve buna ilaveten geleneksel yağ özelliklerinin biyo tabanlı yağların (Jojoba) karıştırılması ile iyileştirilmesi araştırılmış. Yağ karışımlarının viskozite değerlerindeki değişiminin belirlenmesi amacıyla ASTMD82 standardına göre Timken Test Cihazı tasarlanmış ve üretilmiştir. Jojoba yağı katkılı ve katkısız yağ karışımlarının viskozite değerleri belirlenmiş ve birbirleriyle kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
While the lubricants industry has been focused over the last century on development and production of lubricating oils and greases using mineral oils as the base, a number of factors have been considered for the development of products derived from renewable harvestable resources such as vegetable oils and esters produced from them.In this work, the effects of new bio-based oil additives on mineral base oil quality were evaluated; in addition improvement of the conventional oil properties by blending with bio-based oil (Jojoba) was investigated. A Timken Test Device was designed and manufactured according to ASTM D2782 in order to determine out variation of the oil blends? viscosity values. The viscosity values of oil blends were determined with and without jojoba addition and they were compared with each other.