Coğrafi bilgi teknolojileri kullanılarak trafik kaza analizi: Adana örneği
Analysing the traffic accidents using geographical information technologies: Adana case study
  1. Tez No: 276928
  2. Yazar: GÜRAY GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA BERBEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Trafik, Traffic
  6. Anahtar Kelimeler: Trafik Kaza Analizi, Adana, CBS, Çekirdek Kestirimi, Analysing The Traffic Accident, Adana, GIS, Kernel Density Estimation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de trafik kazalarından ölümler ilk sıralarda yer almaktadır. Trafik kazaları sonuncunda hem can hem de maddi kayıp oluşmaktadır. Meydana gelen trafik kazalarının sayısının azaltılması için dünyada ve Türkiye'de birçok çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar yapılırken kazaya sebep olan unsurlar belirlenmekte ve ona göre tedbir alınma yoluna gidilmektedir.Bu çalışma kapsamında Adana İli şehir merkezinde meydana gelen kazalar incelenerek trafik kazalarının yoğun olduğu bölgeler ve kaza kara noktaları Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) kullanılarak tespit edilmiştir. Emniyet Genel Müdürlüğü kayıtlarındaki kaza tutanakları veri seti kullanılarak kaza analizi yapılmıştır.Adana şehir merkezinde meydana gelen kazalar yaralanmalı/ölümlü kazalar; kaza oluş şekli, haftanın günleri, mevsimlere, hava sıcaklığına, tatil günlerine ve zaman dilimine göre incelenmiş ve bu etmenlerin kara nokta oluşumuna sebep olup olmadığı belirlenmiştir. Tespit edilen kara noktalardaki kaza nedenlerini CBS ortamında sorgulamalarla ortaya konmaya çalışılmıştır. Böylece trafik kaza tespit tutanaklarında yer alan bilgiler kullanılarak CBS'nin kaza analizinde etkinliği ortaya konarak Çekirdek Kestirimi ( Kernel Density ) Yöntemi ile Kaza Yoğunluk Tahmini yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Number of deaths due to traffic accidents have first ranks in Turkey as well as all over the world. Traffic accidents cause the life and financial loss. Many studies have been conducted to reduce the number of traffic accidents all over the world and in Turkey. The factors causing the accidents were revealed through these studies, and preventive measures taken accordingly.This thesis examined the accidents in the city center of Adana. The regions with intense traffic accidents and accident black spots have been determined by using Geographic Information Systems (GIS). Accident analysis was done using the data set obtained from police accident records provided by General Directorate of SecurityFatal and injury accidents in Adana city center were investigated with respect to type of accident, days of week, seasons, air temperature, vacation days and time period and it was determined whether these factors lead to the formation of black spot. The causes of accident at black spots were analysed within a GIS environment. Traffic accident analysis was done using traffic accident reports, additionally, accident density estimation was generated by using Kernel Density Estimation method.