Sanal ortamda Türk mizahı
Turkish humour in virtual environment
- Tez No: 277051
- Danışmanlar: PROF. DR. NEBİ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Mizah, Türk mizahı, Sanal ortam, İnternet, Dönüşüm, 1Humour1.Turkish Humour2.Virtual environment3.The Internet4.Evolution
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu araştırma, günümüze kadar kitapların, dergilerin, elektronik iletişim araçlarının dünyasına sıkışıp kalan mizahın, hızla gelişen teknolojik değişimler payesinde farklı bir platforma, ?sanal ortam? a taşınmasını, kazandığı yeni açılımlarla uğradığı dönüşümü ve yeni mekânında nasıl ele alındığını incelemektedir. Çalışma kapsamında, mizahın sanal ortamda bir bakıma yeniden keşfedilişine tanık olunmakla birlikte, aynı zamanda yaşanan dönüşüm süreci, W.Ong'un ?İkinci Sözlü Kültür? olarak ifade ettiği elektronik dünyanın egemenliğindeki sözlü kültürün ikliminde ele alınmaktadır.Çalışma, gerek mizah içerikli gerekse diğer kültürel alanlardaki ürünlerin, sadece kendi bağlamlarında ele alınmasının günümüz koşullarında geçerliliğini yitirdiğini, yaşantımızın son on beş yılına hâkim olmuş İnternet ortamında oluşan, gelişen ve değerlendirilen kültürel ögelerin varlığına sırt çeviremeyeceğimizi; aksine bunun bir dönüşüm geçirme, bağlamını değiştirme olarak ele almamız gerektiğini savlamaktır.Başlı başına bir `kültürel vitrin' olan İnternet dünyasının hemen her konuya kapılarının açık olması, özellikle de sanal âlemde sözlü kültürün yazılı olarak ifade bulması, İnternete edebî, sanatsal ve politik bir mekân olarak bakmamıza olanak tanımaktadır. Dolaysıyla araştırmanın hedefinde, bu mekânlardan yansıyan verilerin işlenerek mizahla olan bağıntılarının kurulması ve çözümlemelerin yapılarak bir sonuç ortaya çıkarılması vardır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the evolution of humour with the new aspects which has been stuck in the realms of books, periodicals, electronic means of communication up to now in terms of rapid technological developments, especially in virtual environment. It also touches upon how it is handled in its new platform. Throughout the research study, humour is taken for the flow of oral culture under the domination of electronic world worded as ?the second oral culture? by W.Ong and the process of evolution as well as witnessing the re-exploration of humour in virtual environment.The study, further, maintains the question of reliability today considering the products based on both humour and other cultural fields in its own terms. Besides, it supports we cannot ignore the cultural elements dominated our fifteen years originating, developing and being evaluated on the Internet; instead, we should consider it in the sense of process of undergoing an evolution.Opening the doors to almost every subject, the Internet world, known to the ?cultural display? on its own, supplies the opportunity to bear in mind the virtual environment as literary, artistic and political environment, especially circulation of the oral culture quite often. All in all, at the core of the investigation, there is the building of conclusions by analyzing the data gathered from that kind of environments.