Kadimi Divanı
Divan of Kadîmî
- Tez No: 277127
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TATCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Alevilik, Bektaşilik, Ali Rıza Öge, Ermeni Tehciri, Kerbela
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Kadîmî mahlasıyla şiirler yazan Ali Rıza Öge, 1881 yılında Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde doğmuştur. Karaağaç dergâhında Hüseyin Zeki Baba'dan nasib alarak mürşid olmuştur. Talat Paşa gibi önemli kişilerle birlikte çalışan başarılı bir polistir. Ermeni tehcirinin olduğu dönemde siyasi şubede ermeni masasına bakmıştır. Bu dönemdeki mücadelesinden dolayı ermeni teröristlerin hedefi olmuş, ölümden kıl payı kurtulmuştur. Öge, 14 Nisan 1957'de Bursa'da vefat etmiştir.Alevi-Bektaşi geleneğine bağlı kalarak vatanperver bir hayat süren Kadîmî, şiirlerinde nefes, ilahi, divan ve mersiye gibi Bektaşilerin tercih ettiği nazım türlerini seçmiştir. Kadîmî, şiirlerinde Alevilerin hassas oldukları konuları işlemiştir. Hz. Hüseyin'in şehit edildiği Kerbela olayından bahsetmiştir. Hz. Hüseyin'i şehit edenlere lanetler yağdıran şair, zulme uğrayan Hz. Peygamber soyuna da övgülerde bulunur. Bunun yanında Hacı Bektaş Veli gibi bu geleneğin önde gelen isimleri şiirlerinde sıkça övülmüştür. Kadîmî, kendisiyle aynı geleneğe mensup olan dostlarına da şiirlerinde övgüler yağdırmıştır. Divan sahibi olan şair, bir de şiir antolojisi hazırlamıştır. Bunun yanında polislik anılarını anlattığı bir kitabı bulunmaktadır. Kadîmî, açık ve sade bir dil kullanır. Benimsediği gelenekten dolayı halk söyleyişlerine yer vermiştir.
Özet (Çeviri)
Ali Rıza Öge, who writes poem by name Kadîmî, was born in Malkara, Tekirdağ in 1881. He becomes a guide in Karaağaç dervish convent by the virtue of Hüseyin Zeki Baba. He is a policeman who works with important persons, like Talat Pasha. He takes a strong interest in Ermenian Question when there is Ermenian Genocide. He has been the target of Ermenian terrorists owing to the his strong struggle and he has a close call. Öge has died in Bursa in 14 April, 1957.Kadîmî, who spends his life patriotic by abiding the traditions of Alevi-Bektashi, chose hymn, breath, divan literature and epicedial which the Bektashi prefer. Kadîmî writes the poem about matters which Bektashi are sensitive. He writes about Karbala Event where Hz. Hüseyin has been killed. While he blasts the killers of Hz. Hüseyin, he praises Hz. Peygamber and his mankind who suffer cruel persecutions. Furthermore, he praises frequently the ones who are the leaders of this tradition like Hacı Bektaş Veli. Kadîmî also speaks in praise of the ones who belong to the same tradition with him. The poet who has a Divan, also prepares a poem anthology. Furthermore, he has a book in which he tells about the memories of policing. Kadîmî uses an apparent and plain language. He mentions puplic?s way of saying because of his tradition.Key Words1. Alevism2. Bektashism3. Ali Rıza Öge4. Ermenian Genocide5. Karbala