Kadîmî Baba Dîvânı bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük
The contextual index and functional dictionary of Kadimi Baba's Divan
- Tez No: 1003275
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE ÖZDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divan edebiyatı, Türk edebiyatının bağlamlı dizinler ve işlevsel sözlüğü, Divan literature, Concordance and functional glossary of Turkish literature
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada klasik Türk edebiyatı 20. yüzyıl şairlerinden Kadîmî Baba'nın Dîvânı, bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük olarak hazırlanmıştır. TEBDİZ (Tarih ve Edebiyat Metinleri Bağlamlı Dizin ve İşlevsel Sözlük) projesi kapsamında yapılan bu çalışmayla Kadîmî Baba Dîvânı'nın hem kapsamlı analizi hem de söz konusu eserin işlevsel sözlüğünün oluşturulması hedeflenmiştir. Bu çalışmada, sadece sözlük hazırlamakla sınırlı kalınmamış, Kadîmî Baba'nın Dîvânı'na hem şekil hem de muhteva yönünden de yaklaşılmıştır. Çalışmamızda, Mümine Çakır tarafından hazırlanan Kadîmî Baba Hayatı ve Şiirleri (2015) adlı eser esas alınmıştır. Yapılan bu çalışmayla öncelikle sözcüklerin temel anlamı esas alınmış, akabinde bağlamsal anlamları verilmiştir. Şairin üslubunun tespiti için çalışmanın giriş bölümünde belli başlı tasniflere gidilmiştir. Yapılan tasniflerle sosyal, siyasal ve kültürel olgular ortaya konulmuştur. Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Kadîmî Baba'nın hayatı, edebî kişiliği ve eserleri; ikinci bölümde, Kadîmî Baba Dîvânı'nın şekil özelikleri; üçüncü bölümde, Kadîmî Baba Dîvânı'nda muhteva; dördüncü bölümde ise sözlük kullanım kılavuzu, Kadîmî Baba Dîvânı bağlamlı dizin ve işlevsel sözlüğü bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the Divan of Kadîmî Baba, one of the 20th century poets of classical Turkish literature, was prepared as a contextual index and functional dictionary. This study, carried out within the scope of the TEBDİZ (Contextual Index and Functional Dictionary of Historical and Literary Texts) project, aims to provide both a comprehensive analysis of the Kadîmî Baba Dîvânı and the creation of a functional dictionary of the work in question. In this study, it was not limited to just preparing a dictionary, but Kadîmî Baba's Dîvân was also approached in terms of both form and content. Our study is based on the book Kadîmî Baba Hayatı ve Şiirleri (2015) prepared by Mümine Çakır. As a result, in this study, firstly the basic meaning of the words was taken as basis, and then their contextual meanings were given. In order to determine the poet's style, certain classifications were made in the introduction part of the thesis. Social, political and cultural facts were revealed through the classifications. Our study consists of four parts. In the first part, Kadîmî Baba's life, literary personality and works; In the second part, the formal features of Kadîmî Baba's Divan; In the third part, the content of Kadîmî Baba's Divan; In the fourth section, there is a dictionary user guide, a contextual index and a functional dictionary of Kadîmî Baba Dîvân.