20.Yüzyılın ilk çeyreğinde İngiltere'nin Irak politikası
United Kingdom?s Iraq policy in the first quarter of the 20th Century
- Tez No: 277215
- Danışmanlar: PROF. REFİK TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: United Kingdom, Middle East, Oil, Ottoman Empire, Iraq
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
İngiltere'nin 20.yüzyılın İlk Çeyreğinde Irak Politikası'nın oluşumunu ve Ortadoğu'nun önemini anlatan bu tez çalışması, bir giriş, dört ana bölüm ,sonuç,kaynakça ve eklerden oluşmaktadır.İlk bölümde: Ortadoğu'nun yeri ve Dünya siyasi ve ekonomik tarihi için önemi ve Dünya devletleri'nin burada hakimiyet kurması için mücadeleleri ,ayrıca Osmanlı Devleti'nin Irak yönetimi ele alınmıştır.İkinci bölümde: İngiltere'nin Hindistan ,Mısır,ve Basra'da hakimiyet kurmak için yapmış olduğu mücadeleler anlatılmıştır. Üçüncü bölümde: Osmanlı Devleti ve İngiltere açısından petrol ve demiryolu mücadelesi anlatılmıştır.Dördüncü bölümde ise: İngiltere'nin Arapları kendi politikası doğrultusunda kullanması, I.Dünya Savaşı'nda Irak cephesi, Irak'ta manda yönetimi'nin kurulması,İngilizlerin kendi politikaları doğrultusunda yönetim oluşturmaları, Musul üzerindeki hakimiyeti ve manda yönetiminin bitmesi ele alınmıştır.Böylece İngiltere'nin Irak politikası'nın temelleri ve bu bölgeyi hakimiyet altına alması anlatılmıştır.Anahtar Sözcükler1.İngiltere2.Ortadoğu3.Petrol4.Osmanlı Devleti5.Irak
Özet (Çeviri)
This thesis which elaborates the formation of UK?s Iraq policy in the first quarter of 20th Century and the significance of the Middle East consists of an introduction, four chapters, a conclusion and resources.The first chapter analyzes the location and the importance in the world?s political and economic history of the Middle East, the power struggle among world powers for this region, and the ruling of Iraq by the Ottoman Empire.The second chapter explains in detail the attempts of UK to gain control over India, Egypt and Persian Gulf.The third chapter examines the competition for oil and railway between the Ottoman Empire and UK.The fourth chapter studies the UK?s attempt to exploit the Arabs towards its own policies, the Iraqi front during the 1st World War, the establishment of a mandated territory in Iraq, and the capturing of Mosul by UK.Consequently, this thesis elaborates on the fundamentals of UK?s Iraq policy and its attempts to control the region.