Geçmişten günümüze Nallıhan folklorü
Nallihan folklore a historical review
  1. Tez No: 277246
  2. Yazar: FULYA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Nallıhan, Nasuh Paşa, İpek Yolu, Köroğlu, İpek İğne Oyaları, Nallıhan, Nasuh Paşa, İpek Yolu, Köroğlu, İpek İğne Oyaları
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu tezimde amacım geçmişten günümüze kadar pek çok değeri bünyesinde bulunan Nallıhan'ı daha derinden tanımak ve ayrıca Nallıhan'ın var olan potansiyelini ortaya çıkarıp, ilçenin sadece Nallıhanlılar tarafından değil pek çok kişi tarafından tanınmasını sağlamaktır.Yapmış olduğum tezimde Nallıhan'ın coğrafi konumunda İpek Yolu'nun önemine, İpek Yolu'nun ekonomik getirisinin yanında bir diğer işlevi olan İpek İğne Oyalarına ve bu oyaların Nallıhanlı pek çok hanım için aile ekonomisine destek anlamına geldiğine değinilmiştir. İpek İğne Oyaları sayesinde Nallıhan uluslararası pek çok platformda da sergilenerek hem beğeni kazandığı hem de ilçenin tanıtılmasına katkı sağladığı belirtilmiştir.Tarihi bakımdan önemine de değinilen Nallıhan'da geçmişten günümüze kalan; Nasuh Paşa tarafından yaptırılan han, hamam ve camiden günümüze sadece han ve cami kalmıştır. Çeşitli kuruluşlar tarafından da restore ettirilerek varlıkları korunmaya çalışılmaktadır.Nallıhan'ın Nallıhan olarak anılmasında Körolu'nun da önemi yadsınamayacağı anlaşılmıştır. Rivayetlerde de belirtildiği üzere Nasuh Paşa tarafından yaptırılan handa kalan Köroğlu'nun atının nalı düşmesi üzerine ilçeye bu ad verildiği belirtilmiştir.Sonuç olarak tezimde Nallıhan'ın folkloründen, ekonomisine; tarihinden, Nallıhan'da yetişen önemli kişilere kadar kapsamlı bir çalışma bölümler halinde hazırlanmış ve çıkarımlar değerlendirme kısmında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Öztürk, Fulya; Nallıhan Folklore A Historical Review; Master Thesis, Ankara-2010ABSTRACTThis thesis, my aim in the past and today many values within the Nallıhan then deeper to get to know and also Nallıhan's got the potential to reveal whether the district's only Nallıhan people not by many people, by the recognition means.Have done my thesis on my Nallıhan the geographical location of the İpek Yolu to the importance of the İpek Yolu of economic benefits besides other functions as İpek İğne Oyaları and the vote of the Nallıhan with many women for family economic support to the means that have been mentioned. With silk embroidery Nallıhan exhibited internationally in many platforms and has won acclaim as well as contributing to the promotion of the district was reported.Also referred to the importance of maintenance on Nallıhan surviving in the past; Nasuh Paşa inn was built by, baths and mosques, and mosques from the day we just stayed inn. By various organizations that are trying to protect assets and is being restored.Nallıhan's Nallıhan can not be denied as an important Körolu'nun was understood. As stated in the Nasuh Paşa narrated by the horse's hooves in the fall at the inn on the bak of the names given to the district stated.As a result, my thesis Nallıhan's folklore, economy, history, important people growing up in Nallıhan in sections prepared a comprehensive study and evaluation section inferences are discussed.