Türkiye'de işsizlik sorununun çözümlenmesinde uygulanan ekonomi politikalarının analizi
Analysis to the applied economic policies solving unemployment problem in turkey
  1. Tez No: 277354
  2. Yazar: CEMİL BEKİROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELTEM ŞENGÜN UCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İstihdam, İşsizlik, İstihdam Politikaları, Ekonomi Politikaları, Employment, Unemployment, Employment Policies, Economy Policies
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
İşsizlik sorunu Türkiye'de de giderek büyüyen bir problem haline gelmiştir. Bu nedenle Türkiye'nin uyguladığı genel ekonomi politikaları içerisinde, istihdam ve işsizlik sorununun çözümlenmesinde daha dikkatli ve etraflıca politikaların üretilmesi ve uygulanması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Ekonomik büyüme rakamlarındaki iyileşmelerin, işsizlik oranlarına olumlu yansıması görülmemiştir. Bu olumsuzluklardan yola çıkarak, Türkiye'deki işgücü piyasasının ve işsizliğin özellikleri çeşitli göstergeler yardımıyla belirlenmeye çalışılmıştır. Daha sonra işsizlik sorununun çözümlenmesinde Cumhuriyet'in kuruluş yıllarından bugüne kadar uygulanan ekonomi politikalarının analizi yapılmıştır.Çalışmada, Türkiye'nin gerek genel ekonomi politikaları gerekse istihdam politikaları çerçevesinde, Dünya'da ortaya çıkan iktisadi düşünce akımlarıyla uygulamanın zamanı bakımından bir fark olsa da paralellik gösterdiği görülmektedir.Türkiye'de işgücü piyasasının temel başarısızlığı hızlı nüfus artışıdır. Bununla birlikte istihdam oranının, işgücüne katılım oranının ve hali hazırdaki işgücü eğitim seviyesinin düşük olması, istihdamda tarım sektörünün ağırlıklı yapısını koruması, eksik istihdam, gizli işsizlik, çocuk işçiliği ve kayıt dışı istihdam diğer önemli sorunlar olarak gösterilebilir. Ayrıca, kadın-erkek işgücü ve istihdamı arasındaki aşırı oransızlık ile bölgeler arası gelişmişlik farklılıkları Türkiye'deki işgücü piyasasının temel olumsuzluklarını ifade etmektedir.Türkiye'deki işgücü piyasasının olumsuz yönleri bunlar iken ekonomide yaşanan dönüşüm süreci işsizlik sorununun büyümesine etkide bulunmuştur. Geçmişte ?tarım ülkesi? özelliği olan ve işgücünün çoğunu bu sektörde istihdam eden Türkiye, sanayileşmesini tamamlamadan hizmetler sektörüne ağırlık vermiş ve istihdamın ağırlığını bu sektöre kaydırması, işgücü piyasasındaki uyumu olumsuz etkilemiştir. Tarım sektöründe yaşanan olumsuzluklar etkiyi büyüten sebeplerdir.Çalışmamızda, Türkiye'de işsizlik sorunun çözümlenmesinde, ?mikro ve makro ekonomi politikalarının? kullanıldığı gözlemlenmiş, ancak bu politikaların çözüme ulaşmada yetersiz kaldığı elde edilen bilgilere ve istatistiklere göre tespit edilmiştir. Bu anlamda söz konusu uygulanan politikaların otoritelerce yeniden güçlendirilerek uygulanması gerekliliği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Unemployment problem has become a growing problem in Turkey. Therefore, the general economic policies in Tukey?s application it had emerged the necessity the employment and unemployment problem more carefully and thoroughly analyze the production and implementation of policies.The improvement in economic growth figures has not been a positice reflection to the unemployment rate. Based on these disadvantages in Turkey, the properties of the labor market and unemployment are determined with the help of various indicators. Then, from founding of the republic so far applied of the economic policies have been analyzed in the analysis of the unemployment problem.In study, both the frame of the general economic policies in Turkey and current employment policies emerging trends economic thoughts of the world in terms of application time are seen the parallels though a difference.The main failure of the labor market is the rapid population growth in Turkey. However, the low level of employment rate, the participation labor force rate and already education in the workforce, mainly in employment structure the protection of the agricultural sector, under employment, hidden unemployment, child labor and informal employment can be shown as other important issues. In addition, the extreme imbalance between the men and women labor force and employment and the developing differences among regions represent the main disadvantages of labor market in Turkey.While the negative aspects of the labor markets in Turkey, which experienced the process of transformation in the economy has contributed to the growth of the unemployment problem. In the past Turkey which was agricultural land and employed the most of the workforce in this sector has focused on the services sector without industrilization and a negative effect on labour market integration by giving the weight of employment to this sector. In the agricultural sector which experienced negatives are growth the reasons to the effect.In our study, the analysis of the problem of unemployment in Turkey, has been determined using macro and micro economic policies but these policies are not sufficent to reach the solution according to the obtained information and statics.In this sense, it has been concluded the necessity of restrengthening the implementation of these implemented policies by the authorities.