İstihdam politikaları açısından İŞKUR'un eğitim programları: Yalova ili örneği
The training programs of Turkish Job Agency (İŞKUR) in terms of employment policies: Case of Yalova province
- Tez No: 291627
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DELİCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İstihdam, İşsizlik, İstihdam Politikaları, Kamu İstihdam Kurumları, İşgücü Eğitim Programları, İŞKUR, Employment, Unemployment, Employment Policies, Public Employment Agencies, Workforce Training Programs, Turkish Job Agency
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri İlişkiler ve İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
İşsizlik sorunu tüm dünyada ve Türkiye'de artan bir problem haline gelmiştir. Bu nedenle istihdamı arttırmak ve işsizliği engellemek için daha kapsamlı ve tutarlı politikalar uygulamak gerekmektedir. Bu süreçte kamu istihdam kurumuna önemli görevler düşmektedir. İstihdam politikaları aktif ve pasif politikalar olarak yürütülmekte ve istihdama aktif politikalar doğrudan etki yaparken, pasif politikalar dolaylı etkide bulunmaktadır.İstihdamı arttırma açısından aktif istihdam politikaları, işgücü eğitim programlarıyla desteklenmektedir. Sadece işsizlerin değil, işgücünde aktif olarak yer alan bireylerinde eğitimini sağlayan bu süreç, bireyleri hem işgücüne geri kazandırmakta hem de işsizliğin artışını engellemektedir. Bu yüzden kamu istihdam kurumlarının yapısı ve etkinliği, mesleki eğitim faaliyetlerinin yürütülmesinde önemlidir.Çalışmada, Türkiye'nin istihdam politikaları çerçevesinde yürütülen politikalar analiz edilerek, bunların istihdama katkıları incelenmektedir. İstihdamın artmasındaki engeller, işgücü eğitim seviyesinin düşüklüğü, istihdamda tarım sektörünün ağırlığı, gizli işsizlik, çocuk işçiliği, eksik istihdam ve kayıt dışı istihdam önemli sorunlar arasındadır. Bölgeler arası gelişmişlik farklılıkları işgücü piyasasını olumsuz etkilemektedir. Bu noktada bir aracılık vazifesi görmesi adına İŞKUR öne çıkarılmıştır. Yine çalışmamızda, Türkiye'de işsizlik sorunun çözümlenmesinde, sadece mesleki eğitimlerin öne çıkarılması yanlışlığına değinilmiş ve bunun diğer makro politikalarla sürdürülmesi gerektiğinin altı çizilmiştir.Mesleki eğitim faaliyetlerinin yürütülmesinde diğer kurumların etkililiği, İŞKUR'un yapısı ve yeniden yapılandırma politikaları, kursların önemi, kurs alanların takibi ve yerleştirme faaliyetleri gibi konular değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Unemployment problem has become an increasing problem all over the World and in Turkey. Therefore, for employment and blocking unemployment must be implement wider and coherent policies. In this process, public employment agencies take important missions. Employment policies are pursued as active and inactive policies and also active policies directly, passive polices indirectly effect the employment policies.Active employment policies are supported by workforce training programs in terms of increasing employment. In study, a pursued policy in the frame of Turkish employment policies by analyzing, their supports for employment has been researched. The blocks of increasing employment, fallen of workforce training levels, excess of agricultural sector in employment, hidden employment, child labor, under employment and informal employment are between important problems. And also the developmental differences between regions effect negatively the labor market. At this point, acts as an intermediary on behalf of vision put forward the İŞKUR (Turkish Job Agency). However, our study for solving of Turkish unemployment problems are touched upon the mistake of putting forward merely vocational training and that was underlined to sustain with other macro policies.İŞKURs vocational training activities, its deficiency, its relationship of other institutions and efficiency of other institutions were emphasized. The structure of İŞKUR and its reconfiguration policies, the importance of courses, pursue of attendant and the activities of placement were evaluated.