Dindarlık suç ilişkisi ?Adıyaman açık ve kapalı ceza infaz kurumları örneği?
Correlation between religiosity and committing crime: Example of Adıyaman prisons
- Tez No: 277446
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Crime, crime theories, prisoners, prison, religion, social functions of religion
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Ülkemizde suç üzerine yapılan çalışmalar son derece sınırlıdır. Toplumsal yaşam için ciddi bir risk teşkil eden bu kesimi tanımak sorunlarla mücadele için önemlidir.?Dindarlık Suç İlişkisi: Adıyaman Ceza İnfaz Kurumları Örneği? adlı çalışmamız temel itibariyle cezaevinde bulunan hükümlülerin sosyo-ekonomik durumları ile dini tutum ve davranışları, cezaevi koşullarını dini yaşam açısından değerlendirmeleri, ceza infaz kurumlarında verilen din eğitimi ve buna ilişkin beklentileri araştıran bir saha çalışmasıdır.Çalışma sonucunda; hükümlülerin daha çok genç ve orta yaş grubunda oldukları, büyük çoğunluğunun eğitim seviyesinin düşük olduğu ve genelde işsiz bir çevreden geldikleri saptanmıştır. Suçluluğu önlemede dine önemli bir işlev yükleyen hükümlülerin dini bilgileri bakımından kendilerini istenilen noktada görmedikleri görülmüştür. Cezaevinde dindarlaşma temayülünün daha arttığını belirten hükümlülerin, cezaevlerinde daha fazla din eğitimi, dini yaşayabilme imkanı talep ettikleri tespit edilmiştir.Anahtar Kavramlar: Suç, suç teorileri, hükümlüler, cezaevi, din, dinin sosyal fonksiyonları
Özet (Çeviri)
Studies that were done on crime are very limited in our country. It is crucial to get to know about the people who have committed crimes that pose great risks to the society to solve problems.In our thesis, ?Correlation Between Religiosity and Committing Crime: Example of Adiyaman Prisons? we have studied the following issues: Socio-economical situations of prisoners, and also their relations with religious activities, conditions of prisons with regard to religious life, offering of religious courses in prisons and expectations in that regard.At the end of the study, we have seen that the prisoners are generally young and middle age people, and most of them are undereducated and come from low income classes and some are jobless. It has also been seen that the level of religious literacy is low among prisoners. Because religiosity is increasing among prisoners, the need to offer them more religious courses, guidance and allowing them to practice their daily prayers seemed crucial.