Kur'an-ı Kerim'deki renkler ve renk ifade eden kelimelerin tahlili
The colors in the Holy Koran and analysis of words indicated colors
  1. Tez No: 277447
  2. Yazar: BEŞİR ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Renk, Boya, Kelime, Tahlil, Siyah, Beyaz, Yesil, Sarı. Kırmızı, Mavi, Qur'an, color, paint, word, Analysis, Black, White, Green, Yellow. Red, Blue
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Giriş kısmında renk kavramı, renklerin mahiyeti ve renklerin kültürümüzdeki yeri ve önemi üzerinde durduk. Bu bağlamda, renk nedir? sorusuna cevap aradık. Renklerin oluşabilmesi için gerekli olan koşulları sıraladık. Renklerle ilgili, eski kültür ve medeniyetlerden, edebiyat ve tasavvuf geleneğimizden, atasözlerimizden ve Hz peygamberin hadislerinden kısaca örnekler sunduk.Birinci bölümde ise, Kur'an'da yer alan belli başlı renkleri ve bu renklerin geçtiği ayetlerdeki tahlillerini yapmaya çalıştık. Bu amaçla, önce Kuranda geçen renk anlamındaki kelimeleri, ardından da, Kuranda yer alan belli başlı renkleri ve bu renklerin yer aldıkları ayetleri araştırdık. Ayetlerde geçen renk ifadeleri ile ilgili gerek müfessirlerimizin ve gerekse konuyla ilgili değerli çalışmaları olan akademisyenlerimizin görüşlerine zaman zaman yer verdik.İkinci bölümde, ilk önce, renk ifâde eden veya renkle yakın ilişkisi olan diğer bazı kelime ve ifadeler üzerinde durduk. Daha sonra, Kur'an'ın renklerle verdiği mesajlara dikkat çekerek renk ifadelerinin yer aldığı âyetlerden çıkarabileceğimiz dersleri ve alabileceğimiz mesajları sıraladık
Özet (Çeviri)
In the introduction, we presented to concept of color, the nature of colors, and the importance colors in our culturs place. In this context, we looked for the answer to the question ?what is color?? And we enumerated the necessary conditions for formation the colors. And we present briefly examples about the old culture and civilization, our literature and mysticism tradition, our preverbs and Hadith of the Ours Prophet.In the first chapter, We tried to make analysis of the main colors in the Quran and analysis colors in these verses. For this purpose, we investigated the main colors in the Koran verses, then, we investigated to verses of colors located in. And sometimes we have included the views of our commentators (Mufassir) and opinion of academicians have valuable work with subject.In the second section, firstly we worked on some words and expressions denoting of colors or close relationship with them. Afterwards, we draw attention to the message of the Quran with colors and we can take lessons to extracted from the verses and here are we can get messages.