209 No'lu Haleb Şer'iyye Sicili (H. 1242 / M.1827) transkripsiyon ve değerlendirme
With the number 209 Haleb Şer'iyye Register's transcription and evaluation
- Tez No: 277445
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET EMİN ÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Haleb, Şer`iyye Sicilleri, Tereke kayıtları, Haleb, Şer`iyye Registers, Heritage Records
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Osmanlı tarihinin en önemli kaynaklarından biri olan Şer`iyye Sicilleri, dağınık olarak tereke kayıtlarını da içermektedir. Tereke kayıtları, Osmanlı ictimai ve iktisadi tarihine yönelik araştırmalar için zengin bir kaynak oluşturur. Tereke kayıtlarından sosyal hayat, ekonomik hayat, ticaret, meslekler, unvanlar, lakaplar, ölen kişilerin aile yapısı, eş ve çocuk sayıları, borç ve kredi ilişkileri, para rayiçleri gibi konularda önemli bilgiler elde edilebilir.Suriye'nin kuzeyinde yer alan Haleb, Anadolu'dan Mezopotamya'ya ve Akdeniz'den İran'a giden ana yolların kavşak noktasında kurulmuştur. Haleb Şer`iyye Sicillerinden bir tanesinin transkripsiyon ve değerlendirmesini yapmış olduğumuz bu çalışmada tereke kayıtları esas alınarak; Haleb'de konaklama yerleri, ticaret, meslekler, lakaplar, isimler, günlük hayatta kullanılan eşyalar, para birimleri, giyim-kuşam gibi konularda bilgi vermek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Şer`iyye Registers, which are one of the most important sources of Ottoman history, also include the heritage records in a straggle way. The heritage records compose a rich source for studies on Ottoman social and economical history. Some important knowledge like social life, economical life, trade, occupations, titles, nicknames, forms of families, numbers of wives and children, depts and credit relations of dead people and current price can be foraged from the heritage records.Haleb, which is in the North of Syria, has been built on the intersection of the main roads which bind Anatolia and Mesopotamia the Mediterranian Sea and Iran. In this study which we perform transcription and evalvation of one of the Şer`iyye Registers of Haleb giving information about subjects such as stopover places, trade, occupations, nicknames, names, everydaylife articles, currencies, clothes and finery has been aimed based on heritage records.