2000 sonrası Türkiye' de yaşanan finansal krizlerin işletmelerin dış ticaret işlemleri (ithalat-ihracat-ödeme-tahsilât) üzerine etkileri ve Kütahya Porselen San. A.Ş. uygulaması
Effects of post-2000 financial crises in turkey on foreign trade operations of enterprises (import-export-payment-receipt ) and Kütahya Porselen Industry Inc. Application
  1. Tez No: 277576
  2. Yazar: ÖMÜR ÖZKUK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN ÇELİKKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz, Dış Ticaret İşlemleri, İthalat/İhracat, Ödeme/Tahsilât, Crisis, foreign trade operations, import/export, payment/receipt
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Krizler ülke içi kaynaklı olabildiği kadar diğer ülkelerde yaşanan krizler kaynaklı da olabilmektedir. Söz konusu kriz dönemlerinde işletmelerin dış ticaret işlemlerinde de bir takım farklılıklar meydana gelebilmektedir. Araştırmada bu farklıkların ithalat, ihracat, ödeme ve tahsilât şekilleri üzerindeki etkileri üzerinde durulacaktır. Özellikle 2000 sonrası dönemde Türkiye' nin yaşamış olduğu 2000 Kasım, 2001 Şubat ve 2008 krizlerinin dış ticaret üzerindeki değişimleri ele alınmıştır.Krizler işletmeleri her yönüyle etkileyebildiği gibi, sadece bir yönüyle de etkiyebilmektedir. Ancak ithalat ve ihracatın birbirini karşılama oranlarına bakıldığında Kütahya Porselen San. A.Ş. gibi ithalat bakiyesini ihracat bakiyesinden karşılayan işletmeler için kriz dönemleri diğer tüm işletmelerden farklı atlatılabilmektedir. Bu şekilde olan birçok işletme için de dış ticaret işlemleri farklılık gösterebilmektedir. Araştırmada bu değişimlere yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
Crises might stem from domestic factors as they might also stem from crises in foreign countries. In times of crisis a number of differences might occur in the foreign trade operations of enterprises. In this study, the effects of these differences on export, import, payment and receipt patterns were investigated. Especially, the impacts of November 2000, February 2001 and 2008 crises on foreign trade operations have been studied.Crises might affect enterprises wholly or partially. However, when the import-export coverage ratio is considered enterprises like Kütahya Porselen Industry Inc. that meet their imports balance with their exports balance might experience a different crisis period compared to others. Several such enterprises display different foreign trade operations. The research exemplifies such changes.